Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 15 maart 2014: Kasteel Duurstede uit 1270 (foto: René Hoeflaak)

Wijk bij Duurstede, 15 maart 2014: Kasteel Duurstede met oorspronkelijke woontoren uit 1270.  (foto: René Hoeflaak)

Rond 850 bestormden de Vikingen Dorestad. Door haar ligging in de bocht en aan het splitspunt van de Lek en de Rijn en langs de voormalige grens van het Romeinse Rijk was Dorestad in de achtste eeuw één van de belangrijkste handelsplaatsen van Europa. De plunderingen van de Vikingen, overstromingen en het einde van het rijk van Karel de Grote zorgden er voor dat Dorestad zo goed als van de kaart verdween. Honderden jaren later, in de dertiende eeuw,  bouwde de machtige landheer Zweder van Abcoude een kasteel op de stadsresten van Dorestad.

De kade van Alphen aan den Rijn (foto: rené Hoeflaak)

De kade van Wijk bij Duurstede (foto: rené Hoeflaak)

Het stadje rondom kasteel Duurstede kreeg al snel stadsrechten, stadsmuren, stadspoorten en stadse trekken onder de naam Wijk bij Duurstede. In maart 2014  heeft de stad 23.000 inwoners, een oppervlakte van 50,3 km², negentien gemeenteraadzetels, drie wethouders, 74 rijksmonumenten, elf restaurants,  twee hotels, een museum, zes cafés en twee vreemdelingen te gast. Want Wijk bij Duurstede is de volgende stop in een exclusieve rij van tijdelijke, historische en traditionele pleisterplaatsen. Na Ootmarsum (1999 en 2001), Horn (2002), Oostkapelle (2003), De Baak (2004), Oudenbosch (2005), Oudheusden (2006), Bergen op Zoom (2006), Schoonhoven (2008), Lochem (2009), Harderwijk (2010), Uden (2011), Middelburg (2012) en Kampen (2013). Een exclusief rijtje plaatsen. Een bijzondere traditie. En dat willen we graag zo houden.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s