Wolvega

Wolvega, 17 december 2013: Schapen in een weiland langs het Helomabos (foto: René Hoeflaak)

Wolvega, 17 december 2013: Schapen in een weiland langs het Helomabos (foto: René Hoeflaak)

De naam van het Friese plaatsje Wolvega doet het al vermoeden. Tot en met de Gouden Eeuw was de streek rondom Wolvega een populaire en aantrekkelijke woonomgeving voor wolven. Door onder meer intensieve wolvenjacht verdween de wolf  begin achttiende eeuw uit de moerassige omgeving van Wolvega of – in het Fries- Wolvegea. Van wolven heb ik dus niets meer te vrezen als ik aan de rand van Wolvega het Helomabos betreed. Alhoewel ik – aangewakkerd door het wolvennieuws van deze zomer- stiekem natuurlijk wel  hoop de eerste -na drie eeuwen-  teruggekeerde wolf te spotten met mijn gloednieuwe kijker.

Friese honden

De wolf is immers in aantocht. Balancerend tussen hoop en vrees verlaat ik het Friese dennenbos. De schapen in de weilanden naast het bos staan er ontspannen bij. Een geruststellend idee. Want dan moet de wolf wel ver weg zijn. Onbevangen maar wel paraat kijken de Friese schapen aandachtig toe hoe ik een omtrekkende beweging maak rond het weiland richting het dorpje Oldeholtpade. Ik voel mij welkom. Bij de honden op de erven langs de wandel- en graspaden rond Wolvega herken ik dit gevoel niet.  Grommend, na – en vóórblaffend  word ik van weiland naar weiland begeleid. Op een pad langs een bosrand even voorbij Oldeholtpade lukt het een tegemoetkomende wandelaar nauwelijks mij te beschermen tegen zijn bouvier. “Hij is niet zo mak” aldus de Friese wandelaar. Enigszins opgelucht en bevrijd verruil ik de weilanden voor de moerassen langs het riviertje de Linde.

Wolvega, moerasgebied de Lendevallei (foto: René Hoeflaak)

Wolvega, moerasgebied de Lendevallei (foto: René Hoeflaak)

Lendevallei

Het moerasgebied de Lendevallei is één van de  beschermd natuurgebieden van de vereniging It Fryske Gea (Het Friese Landschap). Kilometers lang volg ik de slingerende en drassige paden langs moerasbossen, rietvelden, graslanden en akkers. Naar mijn mening één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Ik moet denken aan natuurgebieden als Jodensavanne in Suriname en de Everglades in Florida. Ieder moment verwacht ik een anaconda op mijn pad of voor mijn  lens. Ook en zelfs nog tussen het spoor, het station en de snelweg A32 in het natuurgebied Lendepoolder West. En de wolf? Die is in aantocht. Dat kan niet lang meer duren.

Wolvega, de Lendevallei (foto: René Hoeflaak)

Wolvega, de Lendevallei (foto: René Hoeflaak)

Wolvega, natuurgebied Leendepolder-West (foto: René Hoeflaak)

Wolvega, natuurgebied Leendepolder-West (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s