Bergen op Zoom

Door de Fluwelenbroekstraat over de Olof Palmebrug richting de Binnenbanddijk. Dat kan alleen in het West-Brabantse Bergen op Zoom. In mei 1397 verwoestte een stadsbrand de voormalige handelsstad vrijwel volledig. De wederopbouw ging met vallen en opstaan. Maar ondanks of wellicht dankzij nieuwe branden (zoals in 1444), oorlogen, vernielingen, ontploffingen en overstromingen is het centrum van het dappere en strijdbare Bergen op Zoom een monument om te koesteren.  Spanjaarden bedreigden de stad, het water de dorpen er om heen. En daarom verruil ik bij de Binnenbanddijk de stad voor verdronken land en dorpen zoals moerasgebied Hildernisse, ooit een dorpje maar na de Allerheiligenvloed in 1870 een moerasgebied .

Bergen op Zoom, 13 december 2013: Natuur- en moerasgebied Markiezaat (foto: René Hoeflaak)

Bergen op Zoom, 13 december 2013: Natuur- en moerasgebied Markiezaat (foto: René Hoeflaak)

Woensdrecht: Aan de rand van natuurgebied Markiezaat staat de voormalige waarnemingspost Scheldevanger. Vanuit de post werden in de Tweede wereldoorlog  bominslagen boven de Schelde  geanalyseerd en geobserveerd (foto: René Hoeflaak)

Woensdrecht: Aan de rand van natuurgebied Markiezaat staat de voormalige waarnemingspost Scheldevanger. Vanuit de post werden in de Tweede wereldoorlog bominslagen boven de Schelde geanalyseerd en geobserveerd.  (foto: René Hoeflaak)

Scheldevanger

Turend over het moeras van natuurgebied Markiezaat laat ik mij wederom positief verrassen door de schoonheid van de Nederlandse natuur.

Woensdrecht, december 2013: Landgoed Mattemburgh (foto: René Hoeflaak)

Woensdrecht, december 2013: Landgoed Mattemburgh (foto: René Hoeflaak)

Ik wandel langs de onlangs gerestaureerde vloedboerderij Hildernisse en de oude militaire waarnemingspost de Scheldevanger over het spoor richting en door het omvangrijke bos en landgoed Mattemburgh aan de rand van Woensdrecht. De beukenrijen voelen als een erehaag. De herfstzon boven mij, de beuken naast mij en een bladerpad onder mij masseren mijn geest.

Myzen.tv

Ik voel ik mij de hoofdrolspeler in een live uitzending van MyZen.tv. En uitzending die nog zeker een uur voortduurt en uitloopt op landgoed Lievegoed en eindigt bij het StayOkay Hotel. Het verkeer op de A58 is dan al hoorbaar. Einde uitzending. Het verdronken land ruil ik weer in voor het dappere Bergen op Zoom.

Woensdrecht, december 2013: Landgoed Mattemburgh (foto: René Hoeflaak)

Bergen op Zoom:  Landgoed Lievegoed (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s