Brussel: Simple Minds

Simple MIidsOp tournee  over de aardbol.  De Simple Minds kennen geen grenzen en toeren in een vaste baan en met een zeker regelmaat rond de aarde.  Alleen deze herfst al stonden de heren op  podia in Brazilië, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Canada, Engeland en deze week vijf avonden achter elkaar in Amsterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs. 37 jaar lang trekt  de Schotse band vrijwel onophoudelijk van stad naar stad en – eerlijk is eerlijk- van feestavond  naar feestavond.  Want  avond na avond grijpt de band terug naar haar hoogtijdagen in de jaren tachtig toen ze hit na hit scoorden. De veilige route dus.  Met een vast repertoire. Alsof de 21e eeuw nog moet beginnen.  Begrijpelijk maar ook wel jammer. Recente  en weliswaar niet vernieuwende albums zoals “Graffitti Soul” mogen er immers zeker zijn maar worden op het podium bijna planmatig  genegeerd.  De kaartjes voor het indrukwekkende  en vooral nostalgische “5 x 5” optreden in onder meer het Amsterdamse Paradiso  begin vorig jaar zijn nog maar net opgeborgen of de Simple Minds dalen weer neer in de Benelux. Met zoals gezegd twee optredens in  Amsterdam, één in Antwerpen en zaterdag in Brussel. Vorst Nationaal in Brussel is zaterdagavond zo goed als uitverkocht. Want hoe veilig de route en hoe vast de baan van de band ook is, een optreden van de Simple Minds is en blijft zoals vermeld een feest en een gezellig avondje uit met vrienden. Achtduizend trouwe en kritiekloze fans  dansen, zingen en genieten in Brussel twee uur lang van onophoudelijke reeks van  overbekende hits en klassiekers.

Brussel, Vorst Nationaal: Simple Minds (IPhone foto: René Hoeflaak)

Brussel, Vorst Nationaal: Simple Minds (IPhone foto: René Hoeflaak)

Net als in een goede en  onverwoestbare vriendschap, hebben de Simple Minds en fans aan een half woord genoeg en wordt de draad – na anderhalf jaar-  gewoon weer opgepakt met voorspelbare rituelen.   Zoals het massaal meezingen met  “Don’t you forget about me”  en “Alive and Kicking’ en het uitwisselen van complimenten.  “Maar hoe lang gaat dit nog goed?” , zo vraag ik mij af als Vorst Nationaal al ruim een uur op haar grondvesten schudt.   Hoe lang kan de band nog teren op haar voorspelbaarheid?  Hoe prettig en ongedwongen dan ook.  En hoe lang houdt de stem van de 54-jarige Jim Kerr  het nog vol. De scherpte lijkt er af.  Maar wat maakt het eigenlijk uit? Voor Brussel en de Simple  Minds in ieder geval niets. “You are the best audience we ever had in 37 years” zo complimenteert voorman Kerr zijn publiek in de Belgische hoofdstad.

Brussel, 23 november 2013, Vorst Nationaal. Podium afbouwen na optreden Simple Minds. Op naar Parijs. (foto: René Hoeflaak)

Brussel, 23 november 2013, Vorst Nationaal. Podium afbouwen na optreden Simple Minds. Op naar Parijs. (foto: René Hoeflaak)

Greatest Hits Tour 2022

Vandaag schrijft de zanger op zijn blog dat de band klaar is voor het  vijfde  optreden in vijf dagen, zondagavond in Parijs. Moe is hij niet, zo schrijft hij verder. ‘Want het enthousiaste onthaal in België  geeft ons  alleen maar energie’ zo voegt de frontman er aan toe.  Ik voorspel een volgende “Greatest Hits” tour in pakweg 2015 of 2016 en daarna in 2018,  2020 en 2022. Dus wie er in Brussel niet bij was. Niet getreurd. Er komt vast wel weer een herkansing.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

2 replies

  1. Heey Rene, in Vorst National heb ik samen met de Zwerver U2 nog gezien in 1987. Sprak toen ff met Bono – jaja – Simple Minds – grandioos – vaak live gezien – New Gold Dream beste album – waar is China Crisis gebleven ?????

    Like

  2. Optreden in Vorst (Brussel) was prima wat betreft playlist en inzet van de band maar het geluid was één grote brij: die klanktechnicus achter de mengtafel mogen ze wat mij betreft afdanken. Véél te hard en gewoon slecht en zonder gevoel voor een correcte balans gemixt, foei. Simple Minds onwaardig!

    PS: geluid in Lotto Arena bleek ook al ondermaats, zie link:
    http://www.demorgen.be/dm/nl/1011/Concertverslagen/article/detail/1745643/2013/11/23/Simple-Minds-boksen-op-tegen-ondermaats-geluid-in-de-Lotto-Arena.dhtml

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s