Landbouw in Suriname

Donderdag bezocht ik in de Kamer van Koophandel in Rotterdam de vijfde editie van de informatiebeurs  en seminar  “Suriname en Nederland, uw toekomst” . De informatieve en goed bezochte netwerkbeurs voor – potentiële- ondernemers in Suriname en andere geïnteresseerden in  Suriname werd geopend door organisator Dennis Lapar, eigenaar en oprichter van FinanceSuriname. “Inspiratie opdoen in ondernemen in en met Suriname” zo vatte Lapar het doel van de middag samen. Na de openingswoorden van Dennis Lapar volgde een  aantal inspirerende en gevarieerde presentaties van sprekers zoals de uit Suriname overgekomen René van Essen, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Hij belichtte in een boeiende en heldere presentatie met  cijfers en feiten de ondernemerskansen en bedreigingen in de Surinaamse  Agrarische sector. “Alles wat je in Suriname in de grond stopt, groeit” zo begon Van Essen zijn presentatie  waarin hij onder meer sierteelt, varkensslachterij, fruitteelt en visserij noemde als kansrijke groeimarkten.

Waarheid

Rotterdam, 26 september 2013: Paneldiscussie tijdens het Seminar "Suriname en Nederland, uw toekomst" (foto: Gerard van Santen)
Rotterdam, 26 september 2013: Paneldiscussie tijdens het Seminar “Suriname en Nederland, uw toekomst” (foto: Gerard van Santen)

Verder spraken ondernemer Jos van Hulst van JOCRE over multimediale bedrijfspresentatie en Waldo Ramzan over de gevolgen van pensioentekort en pensioenbreuk. De boodschap van theoloog Rens Schalkwijk had een duidelijk dubbele moraal “Ga vooral naar Suriname om te geven”. Schrijver en journalist Diederik Samwel sprak enthousiast en overtuigend over zijn liefde voor Suriname en de vooroordelen over het land waarvan hij zo veel houdt. “Er is geen enkele waarheid in en over Suriname”, aldus Samwel. De daaropvolgende open discussie met een panel met onder meer Andy Schmit van Internet Business Support, Darlene Wittering van Suriname Real Estate & Business Consulting en .Jane Bissumbhar van BDsolutions,  Kees Waals van FarShoring  en Kaushilya Budhu Lall, Advocaat/Partner bij Meijer Advocaten en Belastingadviseurs en Shyama Manichand,  Consultant van Nederlands Migratie Instituut was levendig, te kort maar een prima opwarmer voor de gezellige, nuttige en vooral inspirerende netwerkborrel. Voor herhaling vatbaar.  Op naar editie 6. NB: Dit verslag is ook te lezen op GroenRoodWit

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s