Rotterdam: Willy Brandt en het Poortgebouw

Het Poortgebouw in Rotterdam viert feest (foto: René Hoeflaak)

Het Poortgebouw in Rotterdam viert feest (foto: René Hoeflaak)

6 oktobet 2013: komende dinsdag 21 jaar geleden overleed op 78-jarige leeftijd oud bondskanselier en burgemeester van Berlijn Willy Brandt. Dit weekend 33 jaar geleden – op 3 oktober 1980- namen krakers bezit van het het Poortgebouw aan de Stieltjesstraat in Rotterdam. Aanleiding voor een feestje terplekke. Met circusacts op zolder en bandjes als Balcony Players en Red Herring in de huisbar. De jaartelling en de tijd lijken in het Poortgebouw te zijn gestopt in 1980. Het jaar dat Willy Brandt een bezoek bracht aan Rotterdam. Het was de tijd van kraakrellen, massademonstraties, Mient Jan Faber en ‘opkomende’ bandjes als The Clash, U2, The Cure, Gang of Four en Joy Division. Die  tijd dus. Wie die sfeer nog eens een keer in ‘het echie’ wil ruiken, horen en zien, kortom ondergaan, raad ik aan een feestje in het Poortgebouw te bezoeken, zoals ik dit weekend. De rechter houdt de eigenaar van het Poortgebouw, vastgoedonderneming De Groene Groep en de huidige 28 bewoners al jaren in een sur place.

Willy Brandt

Terug naar Willy Brandt. Op 14 mei 1980 bezocht hij Rotterdam en was hij samen met onder meer de kersverse prinses Juliana, Prins Bernhard en de burgmeesters van Keulen en Belgrado, één van de vele (ere)gasten van Van der Louw.

Rotterdam, 14 mei 1980: Burgemeester André van der Louw, Prinses Juliana en Willy Brandt in de Doelen (bron: Ga het na Archief, foto: Koe Suyk, licentiecode: CC-BY-SA 2.24.01.05

Rotterdam, 14 mei 1980: Burgemeester André van der Louw, Prinses Juliana en Willy Brandt -op de foto rechts achter Van der Louw-   in de Doelen (bron: Ga het na Archief, foto: Koen Suyk, licentiecode: CC-BY-SA 2.24.01.05

De Rotterdamse burgemeester liep in die tijd nog met plannen rond om van het Poortgebouw een eroscentrum te maken. Die plannen zal hij waarschijnlijk niet hebben gedeeld met Brandt of Kovacévic, de burgemeester van Belgrado. Die waren hier namelijk voor iets heel anders. Zij waren in Rotterdam voor een herdenkingsbijeenkomst van het Duitse bombardement van toen veertig jaar eerder. Een historische bijeenkomst vanwege de aanwezigheid van vertegenwoordigers van Duitse – door geallieerde troepen gebombardeerde-  steden.  Brandt, die eigenlijk Herbert Ernst Karl Frahm heette,  was op dat moment voorzitter van de Socialistische Internationale en was één van de gastsprekers. “Een moeilijke taak” aldus Van der Louw in zijn openingsspeech in De Doelen waarin hij  een apart welkomstwoord sprak tegenover de echtparen Van Mameren en Vreugdenhil. Beide echtparen traden in het huwelijk in de dagen voorafgaand aan het bombardement en zagen hun huizen in vlammen opgaan. Juliana, Bernhard, Brandt en Van der Louw zijn niet meer onder ons.  Toch apart dat ze juist hier weer tot leven komen. Ze moesten eens weten. NB: Deze blogpost is ook te lezen op de Stadslog Rotterdam.

Rotterdam, Poortgebouw: Posters aan de muur, zoals in 1980. (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, Poortgebouw: Posters aan de muur, zoals in 1980. (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s