Luzern

Luzern, 7 september 2013: Kapelbrug en watertoren (foto: René Hoeflaak)

Zwitserland. Luzern, 7 september 2013: Kapelbrug en watertoren (foto: René Hoeflaak)

Na elf minuten was de brand al weer onder controle, die augustusnacht in 1993. Toch verloor de Zwitserse stad Luzern in die elf minuten durende vlammenzee  tweederde van haar belangrijkste toeristische attractie, de toen 650 jaar oude houten Kapelbrug over de rivier de Reuss. Daarnaast gingen 80 van de 111 zeventiende eeuwse schilderijen in vlammen op.

De watertoren stond  nog overeind en bleef gespaard. De brand ontstond tegen één uur in de nacht van 17 op 18 augustus 1993 vanaf een boot die lag aangemeerd  aan de brug. De volgende ochtend twijfelde het gemeentebestuur van Luzern  geen moment. Met Rotterdamse voortvarendheid en daadkracht werd direct begonnen met de wederopbouw van de brug en de restauratie van de schilderijen. En zo werd de 204 meter lange brug in april 1994 weer heropend.  De oorzaak is tot op de dag van vandaag onbekend. De vele spinnenwebben zouden het vernietigende tempo en effect van de vlammen hebben aangejaagd zo concludeerden diverse onderzoeken naar de brand. Want de brand hield de gemoederen lang  bezig in Luzern. En nog steeds.

Zwitserland, Luzern, Kurplatz (foto: René Hoeflaak)

Zwitserland, Luzern, Kurplatz, september 2013 (foto: René Hoeflaak)

Onweer boven het Vierwoudstedenmeer

In de stad  woedt op dit moment een verhitte discussie over de nimmer herstelde en gerestaureerde schilderijen. Enkele politieke partijen verzamelen handtekeningen om desnoods replica’s terug te hangen in de brug. ‘Die Bilder gehören auf die Kapellbrücke’ aldus het Volksinitiatief. Het stadsbestuur denkt daar anders over.  Een geld- en principekwestie, zo lijkt het. Hoe dan ook, de Kapelbrug is de langste houten brug van Europa.

De oorspronkelijke brug had een lengte van  285 meter. Volgens de verhalen is de brug  ontstaan nadat de Luzern was overspoeld door grote hoeveelheden hout na een  flinke onweersbui. Het kan spoken  boven de bergen rondom het Vierwoudstedenmeer. Van onstabiel weer was het afgelopen weekend geen sprake in Luzern.  Integendeel. Prachtig nazomerweer. Een terrasje pikken op zwoele nazomeravonden  aan de oevers van de Reuss met uitzicht op de gerestaureerde Kapelbrug  scoort hoog op de ladder van toeristische beleefmomenten. De boten zijn echter uit het gezichtsveld verdwenen. Het aanmeren van boten aan de brug is vanaf 1993 verboden.

Zwitserland, Luzern. Kapelbrug over de rivier de Reuss (foto: René Hoeflaak)

Zwitserland, Luzern, september 2013:  Kapelbrug over de rivier de Reuss (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s