Na elf minuten was de brand al weer onder controle, die augustusnacht in 1993. Toch verloor de Zwitserse stad Luzern in die elf minuten durende vlammenzee tweederde van haar belangrijkste toeristische attractie, de toen 650 jaar oude houten Kapelbrug over de rivier de Reuss. Daarnaast gingen 80 van de 111 zeventiende eeuwse schilderijen in vlammen op.
De watertoren stond nog overeind en bleef gespaard. De brand ontstond tegen één uur in de nacht van 17 op 18 augustus 1993 vanaf een boot die lag aangemeerd aan de brug. De volgende ochtend twijfelde het gemeentebestuur van Luzern geen moment. Met Rotterdamse voortvarendheid en daadkracht werd direct begonnen met de wederopbouw van de brug en de restauratie van de schilderijen. En zo werd de 204 meter lange brug in april 1994 weer heropend. De oorzaak is tot op de dag van vandaag onbekend. De vele spinnenwebben zouden het vernietigende tempo en effect van de vlammen hebben aangejaagd zo concludeerden diverse onderzoeken naar de brand. Want de brand hield de gemoederen lang bezig in Luzern. En nog steeds.
Onweer boven het Vierwoudstedenmeer
In de stad woedt op dit moment een verhitte discussie over de nimmer herstelde en gerestaureerde schilderijen. Enkele politieke partijen verzamelen handtekeningen om desnoods replica’s terug te hangen in de brug. ‘Die Bilder gehören auf die Kapellbrücke’ aldus het Volksinitiatief. Het stadsbestuur denkt daar anders over. Een geld- en principekwestie, zo lijkt het. Hoe dan ook, de Kapelbrug is de langste houten brug van Europa.
De oorspronkelijke brug had een lengte van 285 meter. Volgens de verhalen is de brug ontstaan nadat de Luzern was overspoeld door grote hoeveelheden hout na een flinke onweersbui. Het kan spoken boven de bergen rondom het Vierwoudstedenmeer. Van onstabiel weer was het afgelopen weekend geen sprake in Luzern. Integendeel. Prachtig nazomerweer. Een terrasje pikken op zwoele nazomeravonden aan de oevers van de Reuss met uitzicht op de gerestaureerde Kapelbrug scoort hoog op de ladder van toeristische beleefmomenten. De boten zijn echter uit het gezichtsveld verdwenen. Het aanmeren van boten aan de brug is vanaf 1993 verboden.
Categorieën:Stad en land