American Aquarium

Den Haag, 13 september 2013: Zanger/gitarist/tekstschrijver BJ Barham van American Aquarium in het Paard van Troje. (foto: René Hoeflaak)

Den Haag, 13 september 2013: Zanger/gitarist/tekstschrijver BJ Barham van American Aquarium in het Paard van Troje. (foto: René Hoeflaak)

Jacksonville”, een prachtig sentimenteel nummer van de Amerikaanse band American Aquarium. Een nummer over het toeren en optreden in de Amerikaanse flyover.  Ver van Raleigh,  North-Carolina, de thuisstad van de indie/country-rock band. Bijna zevenduizend kilometer van huis ligt Den Haag. Gisteravond trad American Aquarium op in de kleine zaal van het Haagse Paard van Troje. Dat is even wat anders dan The Green Bar in Tuscaloosa, Alabama of Billy’s Clubhouse, Macon, Georgia om maar twee gelegenheden te noemen waar de Amerikanen  over pakweg één a twee weken op de planken staan. In 2011 debuteerde American Aquarium wat onwennig op een Nederlands en naar mijn weten zelfs Europees podium tijdens het Blue Highways festival in 2011. Langzaam maar zeker wint het vijftal terrein buiten North Carolina. Gisteren bleek ook waarom. De band is volwassener en rijper geworden en weet vanaf de aftrap haar publiek aan zich te binden met een afwisselende set. Euforische feestnummers als “Burn. Flicker.Die” worden afgewisseld met  meeslepende luisterliedjes zoals –inderdaad- “Jacksonville”, niet geheel toevallig het openingsnummer en “Lonely ain’t easy”.  Met de Pedal Steel van Wit Wright als bindend smeermiddel. De stemming in de helaas matig gevulde kleine zaal in Den Haag houdt het midden tussen een feestelijk klasseavond voor volwassenen en een luisterconcert zonder stoelen. “Thuis in Amerika betalen ze 20 dollar om boven ons uit te kunnen schreeuwen, jullie in Europa luisteren aandachtig naar onze liedjes” zo vatte voorman BJ Barham de avond samen.

Mexicaans Bier

Den Haag, Paard van Troje, 13 september 2013: American Aquarium. Vlnr: Ryan Johnson, BJ Barham, , Bill Corbin, Kevin Mcclain, Whit Wright (foto: René Hoeflaak)

Den Haag, Paard van Troje, 13 september 2013: American Aquarium. Vlnr: Ryan Johnson, BJ Barham, , Bill Corbin, Kevin Mcclain, Whit Wright (foto: René Hoeflaak)

Zanger en tekstschrijver BJ Barham werd als klein jongetje naar eigen zeggen geïnspireerd door Bruce Springsteen, zo vertelde hij onlangs in een interview op een Amerikaanse site. Net als bij zijn inspirator is passie en puurheid de kracht van American Aquarium. En net als zijn leermeester, gunt hij zijn band een korte rustpauze om zelf solo enkele nummers voor zijn luisteraars en kijkers te spelen Bij Bruce gaat het vaak over de grote thema’s. BJ Barham houdt het meer bij zichzelf en zingt over Mexicaans Bier zoals in het feestnummer “St. Marys” en “Ain’t going to the bar tonight” .Een bezoek aan de bar zat er helaas maar heel even in. Want Barham,  Corbin, Johnson, Mcclain en Wright sparen hun enthousiasme en krachten voor nog twee optredens in Nederland. Komt dat zien.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s