Eysden-Visé-Troisvierges

19 april 2013: Station Maastricht, spoor 5.Trein richting Luik staat klaar voor vertrek (foto: René Hoeflaak)

19 april 2013: Station Maastricht, spoor 5.Trein richting Luik staat klaar voor vertrek (foto: René Hoeflaak)

April 2013: ‘Gedeputeerde Van der Broeck spreekt van een zeer teleurstellend besluit maar  ziet weinig mogelijkheden om dat alsnog te veranderen.‘ zo berichtte de Limburgse nieuwssite L1 in november vorig jaar.

De teleurstelling van de Limburgse gedeputeerde betreft het – voorlopig- niet vervangen van de ‘oude’ treinstellen op het traject Maastricht-Luik door de Belgische Spoorwegen (NMBS). Volgens de Belgen komt het Nederlands bovenleidingssysteem niet overeen met die van onze zuiderburen. Vorige maand diende de provincie Limburg bij de Europese Unie een subsidieverzoek in van 2,3 miljoen euro voor een onderzoek naar een betere spoorverbinding tussen Maastricht en Luik. En dan hebben we het alleen nog over een onderzoek. Limburg hoopt dat de Belgen, aan de andere kant van de grens, ook meedoen en reisde daarvoor met een delegatie naar Luik.  En zo rijden we dit weekend in een vijftig jaar oud treinstel van Maastricht naar Luik, vijfendertig kilometer verderop in het Belgische Wallonië.

April 2013: Zicht op grensgebied  Luxemburg-België vanuit de trein (foto: René Hoeflaak)

April 2013: Zicht op grensgebied Luxemburg-België vanuit de trein (foto: René Hoeflaak)

Na vertrek uit station Eysden, het laatste station van Nederland, neemt  de  ‘oude’ wagon ons mee terug naar zijn bouwjaar. In vijf minuten passeren we drie grenzen.

Grenzen

Een landgrens, een taalgrens maar vooral ook een tijdgrens. In een andere tijd rijden we station Visé binnen aan de andere kant van de grens. Wie in vijf minuten het contrast tussen Nederland en België wil demonstreren, raad ik aan de trein tussen Eysden en Visé te nemen. Maar ook door te reizen naar Luik om daar vervolgens over te stappen op de trein naar Luxemburg Stad. Een traject van bijna drie uur door één van de fraaiste stukjes van Europa. Over kronkelende sporen, door dalen,bossen, tunnels en langs beken, rivieren, verlaten stations en dorpjes met spitse kerktorens rijden we Luxemburg binnen en stoppen we op station Troisvierges. Zeven stations later stappen we uit in Luxemburg Stad. Een stad zonder grenzen, van alle talen en van alle tijden. Leve de Benelux!!!.  NB: De beoordeling van het subsidieverzoek voor het eerdergenoemde onderzoek zal in september 2013 plaatsvinden.

Luxemburg, april 2013; Paleis van Justitie (foto: René Hoeflaak)

Luxemburg Stad, april 2013; Paleis van Justitie (foto: René Hoeflaak)

19 april 2013: Luxemburg Stad; Gëlle Fra, monument uit 1923 ter ere van de oorlogsslachtoffers van de eerste wereldoorlog (foto: René Hoeflaak)

19 april 2013: Luxemburg Stad; Gëlle Fra, monument uit 1923 ter ere van de oorlogsslachtoffers van de Eerste wereldoorlog (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s