Tien jaar lang vroeg Robbert Dommisse zich af waarom er geen plannen zijn voor De Hef, de metalen historische hefbrug in Rotterdam. Een digitale vlucht met Google Earth boven Rotterdam leidde uiteindelijk tot zijn plan voor Hef Experience. Met de Hef als museumattractie hoopt Robbert vanaf 2015 duizenden bezoekers naar de havenstad te lokken. Hef Experience is ook één van de inzendingen voor het Rotterdamse Stadsinitiatief. In IRL MeetUP te Rotterdam – met een wandfoto van De Hef op de achtergrond- vertelt Robbert trots over zijn plan.
Voordat we in gesprek gaan toont Robbert mij eerst een film over de geschiedenis van de Hef. Zijn enthousiaste toelichting werkt direct aanstekelijk.
Robbert, hoe is je passie voor de Hef ontstaan? “Ik ben jarenlang werkzaam geweest bij diverse architectenbureaus. Op een gegeven moment koos ik ervoor om voor mijzelf te beginnen met een ZZP onderneming in ontwerp en 3d visualisatie. Door een flinke afname van opdrachten als gevolg van de crisis moest ik in 2012 mijn koers letterlijk en figuurlijk wijzigen. Toen ben ik met Google Earth maar eens over Rotterdam gevlogen om eventuele mogelijkheden in kaart te brengen. Maar in plaats van gebouwen als ontwerpopgave greep de Hef mijn aandacht!! Al tien jaar lang vraag ik mij af waarom er nooit plannen voor de Hef van de grond komen. Als uitdaging besloot ik dan ook zelf maar eens te gaan brainstormen over wat er met de Hef mogelijk zou kunnen zijn. Na drie dagen ‘sudderen’ had ik een mix van plannen en ideeën” Hef Experience was geboren.
“Dit is het” zo dacht Robbert. Wat volgde was een bezoek aan de notaris om de Stichting ‘Hef Experience’ op te richten. “Medio 2012 voerde ik de eerste verkennende en toetsende gesprekken over mijn plan met onder andere de gemeente en gemeentewerken” Die reageerden belangstellend en gaven alvast wat tips. Tegelijkertijd was de eerste ronde voor het Het Stadsinitiatief van Rotterdam inmiddels al in volle gang. “Ik keek daar al met een schuin oog naar en het inspireerde en sterkte mij dat Rotterdam een format biedt waarin burgers met een goed idee, betrokken kunnen worden in de ontwikkeling van Rotterdam door hen te stimuleren met iets groots te komen. Groots was Hef Experience zeker! Ik besloot daarom Hef Experience als plan in te zenden in de hoop mee te kunnen liften in de publiciteit en ondersteuning die het Stadsinitiatief met zich meebrengt. Daarnaast natuurlijk bovenal om – als je de hoofdprijs wint – de voor het plan benodigde funding bijeen te krijgen”.
Je vloog dus met Google Earth over Rotterdam. De stad kent vele interessante gebouwen en objecten. Maar waarom viel jouw oog dan op De Hef? “De Hef is voor mij het symbool van Rotterdam. Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, is De Hef voor Rotterdam. Beide objecten zijn wonderen van de techniek uit hun tijd. Ook herinner ik mij nog hoe je ooit vanuit Dordrecht de stad binnenreed en dan ineens op de Hef een weidse blik over Rotterdam kreeg. Er is geen brug in Rotterdam waarover zoveel boeken en films zijn gemaakt als De Hef”.
En dan nu het plan zelf? Welke attracties biedt Hef Experience? “Op Zuid komt de entree, aan de rand van De Hef staat het entreegebouw. Je kunt daar kaartjes kopen voor individuele onderdelen als Bungeejumpen, tokkelen, klimmen over De Hef en met de Hef omhoog naar 48 meter om te genieten van het uitzicht. Ongeacht je kaartje is een bezoek aan het museum inbegrepen. Dit museum bestaat uit twee treinen inclusief restauratiewagens. De trein aan de zuidzijde verhaalt in wagons de geschiedenis van Rotterdam voor WOII. De trein aan de noodzijde vervolgt met het verhaal van de wederopbouw. Het hele verhaal is dan ook ‘Rotterdam, stad in transitie’. De Hef is 86 jaar oud. Het Hef museum omschrijft een gelijke periode: een mensenleven voor wie die leeftijd haalt. En het heden van Rotterdam ervaar je bij je sprong, klim, tokkel of uitzicht beleving. Op een promenadedek met de Hef als mega lift omhoog wordt echt uniek.” Verder is Hef Experience zéér geschikt voor (bedrijfs)evenementen en concerten.
Hoeveel kost een entreekaartje? “We rekenen nu met €15,- voor het museum & megaliftkaartje. De kaartjes voor het tokkelen, bungee jumpen en klimmen zijn duurder omdat deze onderdelen hogere kosten hebben en bovendien in minder grote hoeveelheid aangeboden kunnen worden.”
Ons plan begroten we nu op vijf miljoen euro. “Dat is exclusief onderhoudskosten en renovatiekosten aan de Hef die naar mijn inzicht voor rekening van de gemeente- als eigenaar- moeten komen. Wat we gaan doen is een opbrengst creëren waarmee de Hef in de toekomst zijn eigen onderhoudskosten terugverdient.” Robbert: “ Hef Experience maken we rendabel bij een bezoekersaantal van vijftigduizend. Dat aantal is zeker haalbaar. De capaciteit is echter schaalbaar tot tweehonderdduizend” voegt Robbert toe.
De opening van Hef Experience staat gepland voor 2015. Is dit niet te ambitieus en wel realistisch? “ Ja, dat is inderdaad ambitieus maar niet onrealistisch. 2015 zou wel een héél mooi jaar zijn om te openen: 75 jaar na het bombardement kunnen we dan vieren dat Rotterdam haar geschiedenis overwon! Als voorzitter van de Stichting hoop ik dat we in 2015 open kunnen met dat we dan al hebben. Het verkrijgen en geschikt maken van de wagons zal nog de grootste uitdaging zijn. En onlangs heeft de gemeente aangegeven het geplande onderhoudsplan van de Hef in 2015 te willen afronden dus het ZOU kunnen…”
Wat als je de prijs niet wint? Ga je dan nog wel door met de verdere uitwerking en ontwikkeling van De Hef Experience? “Ja, de ambitie is om bij de eerste vijf te eindigen. Als je zover bent, moet je door pakken. Alle registers zijn dan immers geopend. We lopen dan wel de subsidieprijs van 2,5 miljoen mis en de ambitie tot opening in 2015 is daarmee ook vervlogen. Aan projecten als de Delft en de Sagrada Familia (eerste steen in 1882 en nog altijd niet voltooid) kun je aflezen dat er dan geen enkele planning meer te geven is.”
Er is ook een inzending die voorziet in een verplaatsing van De Hef. Als dat plan wint, verhuist De Hef Experience dan mee? Met enig zelfvertrouwen: “Het idee is leuk maar als architect schat ik dat plan duurder in dan dat van ons. Daarnaast ben ik natuurlijk vrij om mijn eigen plan beter te vinden”.
Het valt mij op dat je in de Wij-vorm spreekt. Robbert: “Ons bestuur bestaat nu uit vijf personen en er is ruimte voor zeven. Verder genieten we al een brede ondersteuning door bedrijven, twee studententeams en een groot aantal vrijwilligers.”
Tot slot; Is er nog een Plan B.? “Ideeën genoeg. Ik heb nog getwijfeld om nog een tweede plan in te dienen. Maar om nu tegen mijzelf te concurreren?”
We praten nog wat na over Rotterdam en de Hef en eindigen onze ontmoeting zoals het begon. Vol trots toont Robbert foto’s van De Hef. Ik ben om en zie mijzelf al met de Hef omhoog gaan. Over mijn bungeejump moet ik nog even nadenken. 🙂
Categorieën:Stad en land
Ophef en vertier in Rotjeknor! Wordt de Hef Expirience dan geopend door Hugh ‘The Hef’ Hefner?
LikeLike