Rotterdam: Het ijzeren gordijn

E

Rotterdam, oktober 2012: Restanten van de voormalige spoormuur in de Entrepotstraat. Op de achtergrond het voormalige RTM hoofdkantoor/stationsgebouw aan de Rosestraat (foto: René Hoeflaak)

Oktober 2012: midden in de stad. Vijftien meter muur als herinnering aan het verleden. Net als Berlijn koestert ook Rotterdam haar historische muren. Alleen zullen veel Rotterdammers zich het moment waarop de Rotterdamse muur viel niet meer herinneren. De muur aan de Entrepotstraat viel in 1965. Voor gedenkmuren moet je in Rotterdam-Zuid zijn. Want het restant van deze muur staat niet ver van die andere gedenkmuur. Die aan de Eva Cohen Hartoghkade, ter nagedachtenis aan de omgekomen Zuid-Hollandse joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

RTM en Rosestraat

De voormalige  muur langs het spoor aan de Entrepotstraat en het voormalige hoofdkantoor van de RTM aan de  Rosestraat zijn niet weg te denken uit  fotoboeken van oud Rotterdam en sites met oude ansichten en verhalen. Net zoals het IJzeren Gordijn in Berlijn. Tussen 1898 en 1965 was de Rosestraat het vertrekpunt voor de stoomtramdienst naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Naast de muur herinnert alleen de voordeurgevel van het voormalige kantoor/stationsgebouw nog aan die periode.

Café de Stoomtram

En wellicht de naam van café de Stoomtram, in één van de laatste originele huizenblokken aan de overkant. En met de nodige fantasie, de contouren van een voormalig railspoor.  Wie toch nog op zoek is naar een loket of een wachtkamer, treft in het gebouw de loketdeuren en de gemeenschappelijke wachtkamer van Huisartsenpraktijk Jansen en de praktijk van Fysiotherapie Rotterdam, de huidige gebruikers van het pand.

Rotterdam, huidige entree van het voormalige hoofdkantoor en halte van de Rotterdamsche Tram Maatschappij, RTM. (foto: René Hoeflaak)

Helsinki aan de Maas

Tijden veranderen. In de vroegere kamers van RTM medewerkers kan je nu terecht voor een schoudermassage of een klacht over aanhoudende keelpijn. Om maar iets te noemen. In 1960 veranderde het hoofdkantoor aan de Rosestraat van kleur. Van nietszeggend grijs naar fris wit. Het maakt op mij een Scandinavische indruk. Helsinki aan de Maas. De laatste tram vertrok op 6 november 1965 vanaf de Rosestraat. Bestemming Spijkenisse. In 1963 nog werd het laatste tramstel, de Sperwer, aangekocht. Via Oostenrijk werd de Sperwer in 1999 teruggekocht door het museum RTM Ouddorp. Wie meer wil dan loketten en wachtkamers kan zo nu en dan nog bij het museum in Ouddorp terecht voor een kort historisch ritje. Tijden veranderen.

Rotterdam, oktober 2012; Voormalig stationsgebouw RTM halte Rosestraat (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s