Rotterdam: Burgerplein

23 november 2012: Rotterdam, GW Burgerplein. (foto: René Hoeflaak)

De populaire en nu al legendarische serie “Straatnamen van Rotterdam” begon ik vorige maand met een artikel over het Antwerpse Hoofd. Na de A volgt B. De B van Burgerplein. GW Burgerplein om precies te zijn. De straatnaam werd door B & W van Rotterdam uitgegeven op 21 maart 1916. Het plein was in de lente van 2002 dagenlang verzamel – en rouwplaats van duizenden aanhangers van Pim Fortuyn na diens moord in Hilversum. De spraakmakende politicus woonde van 31 juli 1998 tot aan zijn dood op 6 mei 2002 op huisnummer 11 ook wel bekend als Palazzo di Pietro. De woning kende na 2012 verschillende eigenaren waaronder een assurantiekantoor. Het standbeeld van Fortuyn verdween na acht jaar uit de voortuin en werd vorig jaar geveild voor een bedrag van bijna 26 duizend euro.

Rotterdam, GW Burgerplein, links nr. 11, Palazzo di Pietro, het voormalige en laatste woonhuis van politicus Pim Fortuyn. Opvallend; de afwijkende kleur dakpannen met buren.  (foto: René Hoeflaak)

Bok de Korver, G.W. Burger, Pim Fortuyn

De naamgever van het plein G.W. Burger was een rijke havenbaron. Van zijn nalatenschap werd onder meer museum Boymans van Beuningen opgericht. Het plein zelf was een idee van Burger zelf. Maar dan wel als rozentuin. Zes jaar, van 1910 tot 1916, duurde de aanleg van de tuin. Gerardus Willem Burger overleed in 1915. De komst van woningen op het plein liet nog tientallen jaren op zich wachten. Deze zomer was het GW Burgerplein middelpunt van het Eeuwfeest van de buurtvereniging Kop van Middelland. Het Burgerplein is ook het laatste woonadres van de oer- Spartaan en oud voetbal international Bok de Korver. Legende De Korver woonde de laatste negen jaar van zijn leven aan het Burgerplein – niet ver van het Sparta Stadion- en overleed in zijn huis op 22 oktober 1957. Zowel naar Bok de Korver als Pim Fortuyn zijn later Rotterdamse straatnamen vernoemd. Op naar de letter C.

Bob de Korver, scoorde in de eerste Interland in 1905 en werd 5 maal Nederlands kampioen met Sparta. Daarna was hij jarenlang bestuurslid van Sparta. (bron tekening: Wikipedia)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s