Rotterdam: Helderheidplein

Met de routebeschrijving van Zevenbergen in mijn broekzak sta ik op het Helderheidplein in Rotterdam. Een vertraagde trein dwingt mij de dagkoers aan te passen. En dus wandel ik niet over de Zuidhaven in Zevenbergen maar over de Feijenoorddijk in Rotterdam. Om precies te zijn het Helderheidplein, vernoemd naar de in 2004 overleden Rotterdamse rapper HELDERHEID.

28 september 2012: Rotterdam, Helderheidplein, vernoemd naar de rapper Breyten Muskiet (1979-2004), bekend onder artiestennaam HELDERHEID ( Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer Dwaasheid). Het plein tussen de Piekstraat, Feijenoorddijk en de Zinkerweg  is mobiel en flexibel ingericht, in afwachting van haar definitieve locatie. (foto: René Hoeflaak).

Het activiteitenplein werd samen met de landschapsarchitecten van de Stijlgroep ingericht door en voor jongeren van zone 5314, de codenaam voor “Zuid”  onder de Rotterdamse jongeren van de 21e eeuw. Een code die overal opdoemt en dus ook op het Helderheidplein. Over de Willemsbrug vervolg ik mijn weg richting Crooswijk. Zone en codenaam onbekend. Crooswijk staat bij Rotterdammers van de 20e eeuw vooral bekend als de wijk van mariniers, de Heineken Brouwerij, veemarkten en slachthuizen.

Rotterdam, 28 september 2012; Voormalig abbattoirsgebuw uit 1883 aan de Boezemstraat in Crooswijk. Tot 1976 bracht het Crooswijkse slachhuis werkgelegenheid aan bijna tweeduizend Rotterdammers .De muurfoto uit 1958 van Lex den Herder werd enkele jaren geleden onthuld door de voormalige minister Ella Vogelaar. In het gebouw is nu onder meer restaurant Brazzo gevestigd (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam. Crooswijk. Gevel van de Waals School aan de Goudseweg. De school werd in 1738 opgericht door Franse Hugenoten. Oorspronkelijk was de voertaal Frans. Nog steeds wordt vanaf groep 5 de Franse taal onderwezen (foto: René Hoeflaak)

Ik wandel langs de Waalse School , de oudste basisschool van Rotterdam en al bekend bij de Rotterdamse jeugd uit de negentiende en achttiende eeuw. Na de Boezemsingel volgen Boezemstraat en  Boezemlaan.  Zevenbergen is steeds verder weg en inmiddels verplaatst van broekzak naar rugtas. Ik buig af naar het Oude Noorden. Na Gordelweg volgt Gordelpad. Na Bergselaan volgt Bergsingel en na de Noordsingel volgt Noordplein, Katshoek en Hofplein. Op de Coolsingel hoor ik militaire marsmuziek en tromgeroffel van de Nationale Taptoe 2012. De parade wordt afgenomen door burgemeester Aboutaleb. Ik denk stiekem aan Zevenbergen. Hoe zal het zijn op de Markdijk?

Rotterdam, 28 september 2012. Burgemeester Aboutaleb (midden) van Rotterdam neemt op de Coolsingel de parade af van de Internationale Taptoe 2012. (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s