Interview: Jelle Geven van Café Rembrandt op Schiphol

Luchthaven Schiphol, september 2012: Café Rembrandt, World’s Best Airport Bar 2012 (foto: René Hoeflaak)

Café Rembrandt is een gezellige bruine kroeg in  de  aankomsthal van Schiphol. De ideale plek voor wegbrengers, afhalers, aankomers, vertrekkers, Schipholmedewerkers en gestrande treinreizigers, zoals ik. Met plezier kijk ik terug op de momenten dat ik de afgelopen winters sneeuwalarmen, wisselstoringen en uitvallende treinen combineerde met een bezoek aan Café Rembrandt. Deze zomer werd Café Rembrandt uitgeroepen tot World’s Best Airport Bar 2012 tijdens de jaarlijkse Airport Food & Beverage Award, georganiseerd  door het toonaangevende Moodie Report.

Aanleiding voor een goed gesprek in Café Rembrandt met de trotse Operational manager van Café Rembrandt,  Jelle Geven.

Jelle, allereerst van harte gefeliciteerd met het behalen van de titel. Hoe voelt het om de beste van de wereld te zijn? We voelen het vooral als een waardering voor ons werk en inzet hier. En het is altijd leuk om waardering te krijgen. Zeker als die waardering internationaal is. Dat voelt goed. Vooral voor het personeel. Zij bepalen tenslotte onze uitstraling. We zijn misschien niet de beste op alle fronten maar we zijn wel de bar waar alles het beste klopt”.

Een antwoord dat vraagt om nadere uitleg. Op de vraag wat Café Rembrandt onderscheidt van andere vliegveldbars, volgt een verrassend antwoord. Jelle;Wat ons uniek maakt en onderscheidt is dat we vooral geen vliegveldbar zijn. Bij binnenkomst voelt het alsof je een café op het Rembrandtsplein in Amsterdam binnenloopt. Je hebt hier niet het idee dat je op een luchthaven bent. En dat gevoel willen we ook uitstralen”.

Of en zo ja, hoe hebben jullie je voorbereid op de wereldtitelstrijd? “Het verzoek kwam vanuit Schiphol. We wisten eigenlijk niet helemaal wat ons te wachten stond. Zo hebben we onder meer een filmpje ingezonden over ons café. In eerste instantie waren we er niet eens zo mee bezig. Maar als je dan uiteindelijk wint van dertien andere genomineerden is dat gewoon heel leuk. Vooral als het dan ook nog positieve aandacht vanuit de media met zich meebrengt. We merken dat veel mensen Café Rembrandt bezoeken vanwege de titel”

Hoe hebben jullie de titel gevierd?“Toevallig hebben we ons kampioenschap dit weekend op uitbundige wijze gevierd met een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Alle dertien medewerkers waren erbij. Uiteraard bezochten we een aantal café’s. Ook om te bezien hoe het er daar aan toe gaat”.    

Schiphol, Aankomstpassage: Jelle Geven aan beide zijden geflankeerd door barkeepers Dolf (links) en Gerard (rechts) (foto: René Hoeflaak)

 De bezoekers aan Café Rembrandt zijn zeer gevarieerd. Net als in een “gewoon” café wordt Café Rembrandt niet alleen bezocht door passanten, reizigers, wegbrengers en afhalers. Schiphol is immers een stad op zichzelf met zestigduizend medewerkers. Het café kent ook dan vaste bezoekers en stamgasten. Met name Schipholmedewerkers. We worden wel eens de huiskamer van Schiphol genoemd. Dat komt onder meer omdat je hier lekker beschut staat en niet in de kijker. Dit in tegenstelling tot veel andere airportbars die doorgaans minder gesloten zijn. Mensen voelen zich hier snel op hun gemak. Maar dat is vooral en uiteraard ook een verdienste van het barpersoneel”. Jelle wijst gedurende het hele gesprek op de verdiensten en rol van het barpersoneel in het succes van Café Rembrandt.

En daarnaast hebben we ook nog een verwarmd rookterras. Kortom, het klopt hier gewoon. Maar mensen uit de stad zullen niet zo vaak naar Schiphol komen voor een cafébezoek. Bezoekerspieken hebben we vooral in de zomer en in de kerstperiode. En bij treinuitval door slecht winterweer” vult Jelle lachend aan.

Café Rembrandt maakt deel uit van de Glendale Group. Een horecaonderneming met 160 medewerkers. Jelle is vanuit zijn functie als Operational manager voor de gehele Glendale Group eindverantwoordelijk voor onder meer inkoop en facility van andere horecagelegenheden op Schiphol Plaza zoals Per Tutti!, DUTCH & Delicious, Toko to go, Pizza Per Tutti!, de Juggle Juice Bar en uiteraard Café Rembrandt. Een vliegend bestaan, in  alle opzichten, zo lijkt mij. Maar dat blijkt mee te vallen.  Ik reis niet specifiek voor mijn werk, maar als ik bijvoorbeeld op vakantie op een vliegveld ben, bezoek ik altijd wel een horecagelegenheid en kijk ik met een schuin oog om mij heen of er dingen zijn die ik “mee” kan nemen en toepassen in Nederland. In dat opzicht neem ik mijn werk wel mee op vakantie

Jelle voegt er aan toe dat hij zelf als reiziger veel waarde hecht aan gastvrijheid en kwaliteit. Voortdurende aandacht voor de klant moet voorop staan. Je verkoopt geen glas bier maar een beleving. Je moet je welkom voelen”.Een mening die aansluit bij de visie van de Glendale Group. “Gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Personeel wordt daarop ook speciaal getraind. Aandacht voor onze gasten staat centraal.” Vooral Café Rembrandt heeft een vaste kern aan medewerkers. Een aantal van hen werkt al meer dan tien jaar met plezier in het café. De uitstraling van werkplezier is juist onze kracht”.  

Jelle begon zeven jaar geleden als stagiaire op de afdeling inkoop. Na de afronding van de Hotelschool ging hij aan de slag als inkoper. Vervolgens werd hij benoemd tot food & beverage manager en groeide hij uiteindelijk door naar de functie van Operational manager en lid van het Managementteam van de Glendale Group. “Als het even kan, help ik echter nog steeds mee op de werkvloer. Want daar gebeurt het”.

Wie weet kom ik Jelle dus nog wel tegen de komende winter. Ik hoop op een strenge winter met veel sneeuw. Jelle bedankt.

Zie hier  de overige winnaars van de Airport Food & Beverage (FAB) Awards.

De FAB (Food & Beverage) Award (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s