Interview: Carmen Pereira, Bagels & Beans

3 september 2012: in 2009 gaat bij Carmen Pereira de knop om. Na bijna twintig  jaar in loondienst bij diverse werkgevers besluit ze om voor zichzelf te beginnen. Als zelfstandig ondernemer.  In 2010 opent Carmen als franchisenemer haar eigen Bagels & Beans vestiging op de Kop van Zuid in Rotterdam.  Twee jaar later spreek ik Carmen in  “haar” eigen Bagels & Beans over HET moment, haar ambities en haar leven als zelfstandig ondernemer.

September 2012: Rotterdam, Bagels & Beansvestiging aan de Stieltjesstraat (foto: René Hoeflaak)

Voor ons gesprek kiest Carmen een strategische plek  met uitzicht op het terras aan de haven en overzicht over de zaak.  Door het gesprek heen geeft ze aanwijzingen aan haar medewerkers . Ze komt nauwelijks toe aan haar eigen  favoriete bagel met zalm.

Carmen werkt jarenlang voor bedrijven als KPN en ETC voordat ze als franchisenemer een eigen  Bagels &  Beans opent.   “Ik liep al twee of drie jaar met het idee rond om een eigen bedrijf  te beginnen ,  ik was accountmanager en daardoor had je te maken met managers die vaak een andere visie hadden dan ik. Daarnaast was het ook een periode van vele reorganisaties die een enorme druk met zich meebrachten.  De stap naar een eigen bedrijf werd hierdoor alleen maar makkelijker”. “Maar je moet wel een idee hebben” vult Carmen aan. “En dat idee ontstond nadat ik in een ondernemersblad een interview las met Ronald en zijn vrouw Ninande , de oprichters en bedenkers van Bagels & Beans waarin zij spraken over de gedachten achter Bagels en Beans

Liefde op het eerste gezicht 

De visie van Bagels & Beans is onder meer dat iedere bezoeker blijer vertrekt dan dat hij/zij kwam. Een plek waar je je thuis en welkom voelt.  Carmen ”Dat idee sloeg direct bij mij aan. Daar wilde en wil ik graag aan meewerken, het voelde als liefde op het eerste gezicht”.

Diezelfde avond nog schreef ik een uitgebreide sollicitatiebrief voor een franchisetraject”.  Een traject dat uiteindelijk een jaar duurt. Vooral het zoeken naar een geschikte locatie kost veel tijd . “In dat jaar was ik voortdurend  bezig met mijn toekomst als franchisenemer bij Bagels &  Beans. Wekelijks hadden we contact over de voortgang”.  Intussen werkt Carmen gewoon door bij haar laatste werkgever. “Dat viel niet mee

Bagels & Beans Rotterdam Kop van Zuid, september 2012  (foto: René Hoeflaak)

Wanneer had je het idee, dat het echt ging lukken?  ”Vanaf begin af aan wist ik dat. Als ik iets wil, dan gebeurt dat ook.” geeft Carmen toe. Carmen blaakt van zelfvertrouwen. “Twijfel is er nooit geweest. Niet in de zin dat het MIJ niet zou lukken”.  Uiteindelijk wordt de locatie aan de Stieltjesstraat uitgekozen als vestigingslocatie  “ Deze locatie  is een fantastische maar wel een uitdagende locatie maar het lukt steeds  beter om hier de loop in  te krijgen. Ik ben ook eerst een aantal keer langs gereden en heb de wijk verkend”

We zijn nu twee jaar verder. Zijn de vooraf gestelde verwachtingen uitgekomen?  “Het kan altijd beter. Maar het gaat gewoonweg goed. De omzet stijgt en we groeien. ik heb inmiddels  12 medewerkers in dienst”   

Hoe is het om nu zelf manager en ondernemer  te zijn? Carmen veert op. “Ik heb dat zwaar onderschat. Zeker in het begin. Het was best wel eng.  Ik was nooit eerder manager of chef geweest. Ik zocht veel bevestiging bij de leiding van Bagels & Beans. Dat is weer het voordeel van franchising. Je kan altijd voor een advies terecht. Verder heb ik overigens veel vrijheid in het nemen van beslissingen”.  

Twee jaar terugkijkend,  wat had je anders gedaan? “Medewerkers aansturen is toch een vak apart. Ik heb daar in het begin veel fouten in gemaakt. Daar heb ik mij op verkeken. Vooral waar het gaat om de manier en het moment van aanspreken. Dit heb ik onderschat”

Waarin onderscheidt Bagels & Beans Rotterdam Stieltjesstraat zich van andere vestigingen?De worteltaart en de havermoutkoeken. Mogelijk ga ik ook nog appeltaart op het menu zetten. Mijn karakter wellicht” lacht Carmen.

“Verder ben ik nu een officieel leerbedrijf. Ik ben Barista gecertificeerd. Officieel ben ik nu een koffiemaster. Ik wil mijn medewerkers ook de mogelijkheid geven die titel behalen

Vanwaar eigenlijk die aparte openings- en sluitingstijden van 8.29 en 17.31? “Dat symboliseert onze gastvrijheid. We kijken  niet op een minuut als je hier te gast bent of binnenkomt”  

Wat zijn je ambities?  “Ik wil nog wel drie Bagels & Beans vestigingen openen, bijvoorbeeld in Oud Beijerland, mijn woonplaats”  Carmen blijft op dit vlak wel realistisch. “Maar eerst moet deze vestiging goed staan en goed draaien”  Na enkele happen van haar bagel met zalm,  vraag ik haar verder over haar ideeën en dromen. “Wat is er mooier dan iets te bedenken waardoor deze vestiging beter gaat draaien en de buurt levendiger wordt. Zo denk ik aan een markt  aan de overkant (Eva Cohen Hartoghkade RH). Ik ga de gemeente binnenkort benaderen”.

Welke boodschap geef je mee aan iedereen die overweegt om –net als jij- een overstap te maken  naar zelfstandig ondernemerschap? “ Je moet iedere kans aangrijpen om je droom waar te maken Ik raad het sowieso iedereen aan. Voor mij geen loondienst meer. Nooit meer.  Geen optie.  Maar je moet wel een commerciële instelling hebben en een goed plan”.  Vervolgens begint Carmen aan een soort van peptalk. “Blijf niet hangen in ideeën. Je moet daaruit. Blijf zoeken naar je mogelijkheden.  Maar… accepteer de consequenties”

Zoals? “Je bent altijd met je bedrijf bezig. Het laat je niet los. Daar moet je wel even aan wennen. Vooral het eerste jaar. Dat is nu wat minder maar toch”. 

We eindigen het gesprek. Ik neem een laatste slok van mijn cappuccino. Ik verlaat de Bagels en Beans blijer dan toen ik kwam. 

Rotterdam, Stieltjesstraat; Terras van Bagels & Beans (foto: René Hoeflaak)

 

NOOT/KADER: Bagels & Beans is een Nederlandse koffie/lunchroomketen met meer dan 50 vestigingen waarvan één in Duitsland.  De ambitie van de keten is door te groeien naar 75 vestigingen. Zij doet dit vooral door volgens het principe van  franchising.   De eerste Bagels & Beans opende haar deuren  in 1995 op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Oprichter en bedenker is Ronald Bakker. Het adres van Bagels & Beans Rotterdam Kop van Zuid is Stieltjesstraat 210 Rotterdam. 

1 reply

  1. Leuk stuk. 1 correctie: ik was mede-oprichter en ben mede-eigenaar met mijn lieftallige vriendin, Ninande Thio. Dat moet even gezegd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s