Swalmen

Swalmen, Limburg, vandaag; Rivierbeek de Swalm. De Swalm kent een totale lengte van 45 kilometer waarvan 12 in Nederland. (foto: René Hoeflaak)

Vandaag overschreed ik een grens. En meer dan één keer. Dan was ik in Nederland en dan weer in Duitsland. En soms twijfelde ik. Met een grenzeloos vertrouwen volgde ik de prima beschreven wandelroute rondom het Limburgse Swalmen van wandelsite de Groene Wissels  Aan de Nederlandse zijde van de grens volg ik vooral de bochten en de stroming van de rivierbeek De Swalm. De Swalm is een Duitse aftakking van de Maas die eindigt in Nederland.

Grensbeek de Swalm stroomt vanuit Duitsland Nederland binnen (foto: René Hoeflaak)

Op de Bosstraat in Swalmen – vanaf 2007 onderdeel van Roermond- wandel ik langs restaurant/eet- en grenscafé  “Aan de Grens” over de grens en volg ik het grenspad langs  Camping “Aan de Grens”. De grens is hier grenzeloos populair. Links van het prikkeldraad ligt Nederland. Ik hoef maar één piketpaaltje naar rechts te verplaatsen en Nederland is een stukje groter. De verleiding is groot. Bij een groen/wit bord met de afbeelding van een roofvogel en de tekst “Landschaftsschuttsgebiet” begint het Diergardtscher Wald, een omvangrijk Duits bosgebied langs de Limburgse grens met een hoog Zwarte Woudgehalte.

Duitsland; Het Diergardtscher Wald, enkele honderden meters van de grens met Nederland. (foto: René Hoeflaak)

Grenspalen markeren de rand van het bos. Bij natuurgebied de Meerlehoek slaat de twijfel toe. Prikkeldraad rechts in plaats van links. Waar ben ik? In het land van Merkel of dat van Rutte? Van Löw of van Van Gaal? De schoonheid van de akkervelden en de graslanden kent geen grenzen. Net als deze dag. Het bevalt mij wel, de grenzen opzoeken.

4 september 2012: Heideveld bij Swalmen, Limburg (foto: René Hoeflaak)

4 september 2012: Swalmen, Limburg; Natuurgebied Meerlebroek (foto: René Hoeflaak)

Duits-Nederlandse grens bij Swalmen, Limburg; Grenspaal 425 (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s