Londen: Chester Square.

Londen, zaterdag 21 juli 2012; Chester Square, de duurste straat van Groot-Brittanië (foto: René Hoeflaak)

Juli 2012: Victoria Coach Station is het grootste busstation van Londen. Meer dan tien miljoen reizigers van en naar twaalfhonderd bestemmingen vertrekken jaarlijks van en naar het sfeerloze station. Wie zijn bus net heeft gemist of gewoon in de buurt is, raad ik aan een wandeling te maken in de straten rondom het busstation, in de sjieke wijk Belgravia. Binnen vijf minuten verandert de wereld van backpackers en ronkende bussen in die van Bentley’s, Ferrari’s, Maserati’s en de overtreffende trap van rijkdom. Zo staan wij twee blokken verder zo maar op Chester Square, al twee jaar lang de duurste straat van Engeland. De gemiddelde koopprijs van een rijtjeswoning aan deze verlaten straat bedraagt 8,5 miljoen Euro. Sfeerloos, net als Victoria Station, maar dan anders. Maar voor die prijs woon je wel in de straat met Chelsea eigenaar Roman Abramovich en Lady Margaret Thatcher. In de jaren zestig woonde ook Mick Jagger in Chester Square. De hoekwoning op huisnummer 77 was in de Tweede Wereldoorlog het uitwijkadres van Koningin Wilhelmina. Ik vraag mij af of Abramovich dit weet, Lady Thatcher is het vast vergeten maar Mick Jagger zal dit zeker weten. Onderschat hem niet. Het hek in het parkje van Chester Square is gesloten. In de Ebury Square Garden, om de hoek, nemen we plaats op een bankje. We zijn scherp. Want wie weet laat Joan Collins, ook inwoner van Belgravia, haar hondje zo nog uit. Intussen analyseert twee bankjes verder een beginnende dakloze het wolkenpatroon boven Londen. Op de bank tegenover ons begint een ervaren zwerver aan zijn middagslaapje en schuin naast ons opent een buschauffeur zijn broodtrommel. Zoals in Debiteuren, crediteuren maar dan anders…

Londen, voldoende parkeeerplek in Chester Square (foto: René Hoeflaak)

Groot Brittanië, Londen, Ebury Square Gardens in de wijk Belgravia (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

1 reply

  1. Toen ik in Londen ging wonen en voor het eerst arriveerde op Victoria station had ik me bedacht dat het wel een aardige wijk zou zijn om te gaan wonen. Heb serieus gekeken of er niks te huur stond, haha. Belandde uiteindelijk in de East-end, achterbuurt (nu overigens hip) maar veel gezelliger dan deze wijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s