De Schluchsee

Duitsland, Zwarte Woud, mei 2012; De Schluchsee stuwdam (foto: René Hoeflaak)

Mei 2012: Zuid-Duitsland. Niet ver van de Zwitserse grens.  Na een lange wandeling sta ik op de stuwdam van de Schluchsee. Vanaf 1982 heeft dit meer de bijnaam “Schlucksee” (Slokzee). 

Horst Hrubesch

Een trainingstage van de West-Duitse voetbalselectie aan de Schluchsee, ter voorbereiding op het WK in Spanje, liep uit de hand door overmatig drankgebruik, nachtelijke feesten en gokspelen. In de selectie  van de West-Duitse Mannschaft onder meer namen als Karl-Heinz Rummenigge, Horst Hrubesch en Paul Breitner.

Duitsland, Zwarte Woud mei 2012: Kerkje in Althütte in Blasiwald (foto: René Hoeflaak)


Blasiwald

Voordat we in St. Blasien pas echt beginnen aan de klim naar Blasiwald en de daaropvolgende afdaling naar de Schluchsee passeren we eerst drie gedenkstenen met drie geheel andere namen. Die van Pater Romanus Vogler, Mathias Metzler van Blasewald en Johannes Georg Gantert. Mij onbekende namen. De Schluchsee is het grootste en schoonste meer van het Zwarte Woud. In de winter doorgaans bevroren en in de zomer een kuuroord en paradijs voor watersporters, vissers, duikers en wandelaars.

Duitsland, Zwarte Woud, mei 2012: Wandelpad van St. Blasien naar Schluchsee.(foto: René Hoeflaak)

Mooiste wandelplaats van Duitsland

De omgeving van de Schluchsee werd in 2005 uitgeroepen tot de populairste en mooiste wandelplaats van Duitsland. En daar is wat voor te zeggen, zo ervaar ik dit weekend. Onder een ijverige lentezon wandel ik over heuvels, bergen en alpenweiden van dal naar dal richting de Schluchsee. Na enkele uren bereiken we de bijna 64 meter hoge granieten muur van de stuwdam van het voormalige gletsjermeer. Het is, op 930 meter hoogte, de hoogstgelegen stuwdam van Europa.

Duitsland, Schluchsee (foto: René Hoeflaak)

Trein naar Freiburg

Vanaf het wandelpad op de stuwdam kijk ik uit over het meer. De trein naar Freiburg verlaat het station van Seebrugg. De Schluchsee wekt dorst op. Ik ben toe aan een Weißbier. Net als Paul Breitner in 1982. Grappig genoeg werd de Schluchsee een jaar later tijdelijk drooggelegd voor onderhoudswerkzaamheden. Dit jaar slaat de Duitse Mannschaft, in voorbereiding op het EK, haar trainingskamp op aan de Cote d’Azur. Welke bijnaam heeft de Cote d’Azur volgend jaar?

Duitsland, mei 2012; Ieder uur vertrekt de trein naar Freiburg vanaf station Schluchsee Ort (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , , ,

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s