Middelburg: Voetbal Experience

Middelburg, maart 2012; Voetbal Experience (foto: René Hoeflaak)

Over een week of acht begint het Europees Kampioenschap voetbal. De tijd van voorselecties en shortlists breekt aan. Vorige maand was ik in het Zeeuwse Middelburg en stapte ik op een bedrijventerrein naar binnen bij het Nationaal Voetbalmuseum Voetbal Experience. Een ideale warming-up voor het naderende EK. Het museum is een initiatief van journalist Matty Verkamman (1951). Samen met Hugo Borst, Johan Derksen en Jaap de Groot werkte hij negen jaar aan de voorbereiding. De provincie Zeeland stak een half miljoen euro in deze recreatieve elkweervoorziening. Een woord dat ik tegenkwam op de site van de provincie. In 2009 was het zover. Op 17 december van dat jaar verrichtte Guus Hiddink de officiële opening. Voetbal Experience (entree € 17,50) gaat vooral over de geschiedenis van het Nederlands Elftal. Aan de muur van de Oranje Hall of Fame, de entreezaal, hangen de portretten van alle 715 spelers van het Nederlands elftal ooit. Van de eerste aanvoerder Reinier Beeuwkes, éénmalige internationals als onder meer Hary Lubse, Heini Otto, Cees Schapendonk, Otman Bakkal (slechts 6 minuten), Bert van Marwijk tot en met Georginio Wijnaldum, de laatste debutant. Het behalen van het Europees Kampioenschap in 1988 is het hoogtepunt uit de geschiedenis van het Nederlands voetbal en is de oranje draad door het museum.

Dribbelen in het Nationaal Voetbalmuseum Voetbal Experience (foto: René Hoeflaak)

Het is opvallend stil in het museum op deze zaterdagmiddag. In de rust van ons bezoek kijken we in een mini-bioscoop naar een film over dit EK.  Vóór en na de film zien en leren we veel, zo niet alles, over het Nederlands elftal. Een paradijs voor liefhebbers van nuttige en minder nuttige wetenswaardigheden rondom voetbal in Nederland. We zien de tijdens het WK van 1974 gedragen voetbalschoenen van Johan Cruijff, het debuutshirt van Hans Venneker uit 1971 (tegen de DDR), een waar of niet waar vitrine met de vleugelveer van de befaamde meeuw van Eddy Treytel, de eerste speelbal van Marco van Basten en veel en veel meer. Tussendoor neem ik mijn eigen commentaar op bij een schwalbe van Jürgen Klinsmann, kijk ik in het spookhuis naar een serie historische overtredingen en tackles en meet ik mijn schotkracht met een aantal penalties. Bij het luisteren naar een “komt dat schoooooot” moment van Hugo Walker slaat de nostalgie pas echt toe. Laat het EK maar beginnen. Nog 54 dagen.

Voetbal Experience; De Oranje Hall of Fame. Aan de muur 715 portretten van alle Nederlands elftal spelers ooit (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s