Een winterse blik op Lightrail en Randstadrail

Zaterdag 18 december 2010: Ganzen bij Pijnacker, gezien vanuit lijn E van de Randstadrail (foto: René Hoeflaak)

Wie trein, auto, tram, bus en vliegtuig in deze barre winterse tijden niet meer ziet zitten, denkt wellicht aan de Randstadrail. Zie ook; www.randstadrail.nl Niets is minder waar, zo bleek afgelopen middag op weg naar Zoetermeer. Ook de lightrailverbinding van de Randstadrail moet er aan geloven. De lightrail rijdt als gevolg van het winterweer onregelmatig en niet volgens de dienstregeling. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. De winterse wachttijden bieden ons namelijk de gelegenheid station Seghwaert in Zoetermeer (als treinstation geopend in 1978) en omgeving eens goed te verkennen. 

Zaterdag; Lijn 4 raast door Zoetermeer (foto: René Hoeflaak)

Een lightrail rijdt station Seghwaert in Zoetermeer binnen, eerder deze zaterdag (foto: René Hoeflaak)

En bovendien; dit weekend heb ik de smaak van spoorleed goed te pakken. Maar wat is een lightrail nu eigenlijk? De lightrail is geen tram, geen trein en geen metro. Het houdt het midden tussen die drie. Zie ook; www.lightrail.nl  De Randstradrail verbindt de Rotterdamse metro en de Haagse tram en vervangt de Zoetermeer- Hofpleintreinlijnen. De eerste plannen voor de Randstadrail onstonden midden jaren tachtig in het Haagse gemeentebestuur. In 2006 reed de eerste Randstadraillijn. Er zijn nu drie lijnen, te weten lijn 3: Den Haag Loosduinen-Zoetermeer Centrum West, lijn 4: Den Haag Uithof-Zoetermeer Javalaan en lijn E: Den Haag Centraal-Rotterdam Centraal. 

Boom aan de Akkerdreef, achter station Seghwaert (foto: René Hoeflaak)

 

De natuur van Zoetermeer, Akkerdreef (foto: René Hoeflaak)

Deze zaterdag tikten wij – door toeval- alle drie de lijnen af. We hadden het slechter kunnen treffen. De combinatie van wachten, lightrail, sneeuw en zon brengt een andere kijk op de randstad met zich mee. Zie ook: www.htm.net  

Den Haag Centraal, eerder vanavond; Bij de ingang van het station kunnen wachtende en gestrande reizigers kerstattributen kopen. Het is bovendien lekker rustig en de kachel staat aan (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. Je kunt alleen maar het beste van maken, als ik de foto’s bekijk. Je bent toch afhangkelijk van het openbaar vervoer, wil je niet in de file komen te staan met deze kou. Mooie winterse beelden René.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s