Rotterdam: Rijnhavenbrug

Over twee maanden wordt de Rijnhavenbrug in Rotterdam officieel geopend. Drie weken geleden werd het laatste van de vijf brugstukken geplaatst. Na 8 februari 2012 duurt een wandelingetje van Hotel New York op de Wilhelminapier naar de SS Rotterdam in Katendrecht hooguit een kwartier.

December 2011: De Rijnhavenbrug “wacht” op de eerste voetgangers en fietsers. (foto: René Hoeflaak)

In de resterende twee maanden worden mogelijk nog dempers geplaatst om het gevaar van trillingen te voorkomen. Dit hangt af van het resultaat van een wandeling door een groep “testwandelaars”, zo lees ik in diverse media. “Hoe word ik testwandelaar“?, vraag ik mij al dagen af. Is er een vereniging van testwandelaars die met opzet maar wel onbedoeld een bepaald richting oplopen om bruggen in trilling te brengen? En wanneer is die testwandeling? Ik wandel dan wel niet mee, maar een testwandeling aanschouwen lijkt mij al een ervaring op zich.

Bijnamen in Rotterdam

De Rijnhavenbrug is vooralsnog alleen toegangelijk voor fietsers en voetgangers. Komt er dus ook nog een fietstest? Zijn er al testfietsers opgeroepen?  Er is nog discussie over de toegangelijkheid voor brommers. De testbromfietsers wachten in spanning af. De elf meter brede Rijnhavenbrug heeft al diverse bijnamen, zo lees ik. Namen als “De Knik” en “De ja-knikker” zijn al in omloop. Geen enkele stad heeft zoveel gebouwen en bruggen met bijnamen als Rotterdam. De Zwaan, de Kuip, De Hef, noem maar op. Op de site bijnamen voor gebouwen telt Rotterdam 110 bijnamen tegen Amsterdam 32. Waarom is het geven van bijnamen een typisch Rotterdams verschijnsel? Na de vragen over testwandelaars- en fietsers borrelen rondom de Rijnhavenbrug steeds meer vragen naar boven. De trillingen zijn begonnen.

Rijnhavenbrug, december 2011, twee maanden voor de officiële opening (foto: René Hoeflaak)

2 replies

  1. Hallo Rene, dank je voor de reactie! Je hebt hier ook een hele mooie blog met interessante wandelingen! Ik zal jouw blog ook linken aan stadswandelaars. Mocht je een wandelervaring kwijt willen op de Stadswandelaarblog, dan ben je van harte welkom. Groeten, Richard

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s