Rotterdam: Oud-IJsselmonde

Rotterdam, Oud IJsselmonde, december 2012; De Bovenstraat (foto: René Hoeflaak)

Op de Kasteelweg steek ik het plein over naar de Benedenstraat. Via een smalle trapdoorgang sta ik even later op de Bovenstraat. In de wijk Oud IJsselmonde in Rotterdam wandel en klim ik in drie minuten door zes eeuwen geschiedenis. Want de Boven- en Benedenstraten herinneren aan oorlog en natuurrampen in de vijftiende en zeventiende eeuw, het oorlogsmonument op het plein van de Kasteelweg aan oorlog in de twintigste eeuw en de Adriaen Jansz Kerk aan de eeuwen lange geschiedenis van IJsselmonde, Rotterdam en Nederland.

Rotterdam, oorlogsmonument aan de Kasteelweg. Het monument werd in 1949 onhuld op de Bovenstraat en daarna in 1967 en 2003 herplaatst. (foto: René Hoeflaak)

De Bovenstraat was na de Sint-Elizabethsvloed het Deltaplan van de IJsselmonders. Eind 17e eeuw marcheerden  Engelse troepen over diezelfde Bovenstraat richting het vaste land en stalden er hun paarden. Op de laatste woensdag van Juni blikt Oud-IJsselmonde met haar paardenmarkt terug op de tijd van toen. Op de zwerfkeien bij het oorlogsmonument staan de namen van drie IJsselmonders die sneuvelden in Nederlands-Indië. Oud-IJsselmonde was tot 1941 een zelfstandige gemeente met een eigen burgemeester. Een steen in een gevelmuur aan een woning aan de Bovenstraat verwijst naar 29 juni 1855 “Den eerste steen gelegd door JJ Speelman, Burgemeester van Ysselmonde” . Tot zover de geschiedenis. Tien minuten later wandel ik in het episch centrum van de wijk Beverwaard in de realiteit van nu. Beverwaard maakt net als Oud-IJsselmonde deel uit van de deelgemeente IJsselmonde. Niet lang na de oversteek van de Beverwaardseweg sta ik op de geluidswal langs de A16 en overzie ik de drukke snelweg en de randen van Rotterdam van de andere kant. Terug in Beverwaard zelf wandel ik langs strak aangelegde sloten en door straten met blokken rijtjeshuizen en appartementen. Het is stil op straat. Een bejaardencentrum, een winkelcentrum, een trambaan en uiteraard huizenblokken omarmen de  Cirkel van Gras, een grasveld vernoemd naar een gedicht van de Beverwaardse wijkdichter  Joz Knoop (1957). Samenscholen rondom en op het grasveld en bij het winkelcentrum is verboden, zo wijzen diverse borden aan.

12 december 2011: Rotterdam, de wijk Beverwaard: De Waterdiabolo. Een kunstwerk uit 1990 van Hans van Lunteren (1945). Achter het kunstwerk een samenscholingsverbodsbord en het park de Oude Watering. Het park draagt nu de naam Cirkel van Gras (foto: René Hoeflaak)

Ik volg de trambaan over de Schinnenbaan, maak een rondje om een Beverwaardse uitvoering van het Drielandenpunt en kijk naar een mast dat een DNB (Non Directional Beacon) navigatiemast voor vliegtuigen schijnt te zijn. Ik passeer een tijdbarrière. De geschiedenis trekt als tijdloze zwaartekracht. Want om de hoek zie ik de Benedenstraat voor mij opdoemen. De zeven treden tussen de Benedenstraat en de Bovenstraat betreed ik met ontzag. Een historische klim.

Rotterdam, Beverwaard; Een stenen naald op de kruising Schinnenbaan/Beverwaardseweg. (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s