Adrian Borland (1957-1999)

Deze week kocht ik tickets voor de optredens in Paradiso, Amsterdam van Echo & The Bunnymen in januari en de Simple Minds in februari 2012. Beide bands spelen uitsluitend songs van hun eerste elpees uit het begin van de jaren tachtig. Albums met  een tijdloze en masserende werking op mijn trommelvliezen. Ook na dertig jaar. Bij het kopen van de tickets dacht ik aan The Sound. Een band die in het begin van de jaren tachtig naadloos in de lichting “New Wave”  bands als U2, Comsat Angels en Echo & The Bunnymen pastte. Hoe passend en mooi zou het zijn geweest als voorman Adrian Borland met zijn The Sound de trilogie in Paradiso zou afsluiten met een setlist van de elpees “Jeopardy” uit 1980 en “From the Lions’s Mouth” uit 1981?,  zo mijmer ik. Ingegeven door die gedachten besluit ik vandaag de laatsgenoemde CD uit de kast te trekken en mijn oren te laten masseren.

Ik herinner mij nog de klaphoes, destijds in mijn ogen een teken van toenemend succes. Mijn gedachten gaan terug naar enkele van de ruim 75 optredens van The Sound in Nederland. In 1984 en 1985 bezocht ik vier, vijf optredens waaronder die in de Arena in Rotterdam, de voorloper van het latere Nighttown. Ik herinner mij de toevallige ontmoeting met Adrian Borland, met zijn eeuwige zwarte leren jas, aan de bar in Parkzicht in Rotterdam, na afloop van één van die optredens. Ik herinner mij de depressieve teksten en hoe die het succes van The Sound in de weg zaten. Ik herinner mij als de dag van gisteren het bericht over zijn zelfmoord op het metrostation van Wimbledon, Londen, in april 1999. Uitgerekend die week verbleef ik ook in Londen. Toeval? Met “The Lions Mouth” op de achtergrond besluit ik vandaag wat te “googelen” over Adrian Borland. Niets gebeurd zomaar want wat blijkt; Uitgerekend vandaag is de geboortedag van Adrian Borland. Hij had vandaag 54 jaar geworden. Adrian, R.I.P.

Adrian Borland (1957-1999): The Sound trad in de jaren tachtig honderden keren op in Engeland en daarbuiten. Vooral in Nederland, België en Italië. Het eerste optreden van The Sound in Nederland was in maart 1981 in Vera, Groningen. In 1982/1983 stond The Sound zelfs zes keer op de affiches van Paradis0. Het laatste optreden, niet alleen in Nederland maar wereldwijd, was op 5 december 1987 in de Boerderij in Zoetermeer, één dag voor de 30e verjaardag van Borland. De jaren daarna bezocht Borland Nederland nog tientallen keren voor optredens met onder andere ex bandleden van de Nederlandse groep Sjako in de begeleiding. Het laatste optreden in Nederland was in mei 1997 in Amsterdam.  Zijn laatste openbare optreden op een podium; 10 oktober 1998   (foto : Borland tijdens een show in 1982. Bron:  www.brittleheaven.com)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

3 replies

  1. Hoi René,

    Mooi verwoord. De muziek van Adrian Borland is een zeer fraaie nalatenschap, we hadden hem inderdaad liever op het podium gezien anno nu. We moeten het doen met de mooie herinneringen en gelukkig is er ook veel werk op YouTube.

    Gr. Kees uit Monster.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s