Amsterdam-Genève

Amsterdam, 23 september 2011; Tentoonstelling Cool Globes (foto: René Hoeflaak)

Vorige week; Starend door de ramen van stadsbus 21 in Amsterdam beleef ik een moment van herkenning. Aardbollen op de Haarlemmerweg om precies te zijn. Vorig jaar zag ik ze aan het meer van Léman in Genève en nu …. in Amsterdam. Deze week eindigt in Amsterdam de Cool Globes tentoonstelling. Robert F. Kennedy jr. opende op 7 juni jl. deze gratis openlucht tentoonstelling bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Het oorspronkelijke idee is van Wendy Abrams uit Chicago. Het Clinton Global Initiative  pakte het verder op. En zo begon het eerste “Cool Globes” event in 2007 in Chicago. Doel: met 120 globes van 120 kunstenaars met 120 boodschappen in hartje Chicago aandacht vragen voor een duurzamere en vooral koelere aarde. Het bleek een succes. Met behulp van sponsoren verplaatsten de aardbollen zich als nomaden naar Amerikaanse steden als Washington, Los Angeles en Houston.

Amsterdam; De “Cool Globe” van kunstenaars Cathi Schwalbe Bouzide en Paul Bouzide (foto: René Hoeflaak)

Kopenhagen was in 2009 de eerste niet Amerikaanse Cool Globe stad. Marseille, Vancouver en Genève volgden in 2010. Ik was er vorige week -vrijdag- nog net op tijd bij. Tussen de fietsers door- bestemming terras Westerpark- eindig ik mijn werkweek en wandel ik langs de veertig Cooling Globes. Ik denk aan de tachtig verdwenen globes, een treinreis naar Genève, terras en Indian Summer, aan het laatste R.E.M. optreden (2008) in Nederland in hetzelfde Westerpark, de oceanen, de snelheid van het licht, de betrekkelijkheid der dingen en vooral aan de realiteit van de dag. Vertrektijd bus 21.

September 2010: Genève , Zwitserland; Cool Globes aan het meer van Léman (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s