Brian Wilson: Zomer en herfst in Paradiso

Paradiso, Amsterdam, woensdagavond; Brian Wilson (foto: René Hoeflaak)

Al bijna een jaar toert Beach Boys oprichter Brian Wilson over de wereld met een show waarin hij zijn inspirator en voorbeeld George Gershwin vereert. Beide heren worstelden in hun gloriejaren met hun imago en genialitiet. Nog één optreden en de “Brian Wilson reimagines Gershwin” tour zit er op.  Zondag jl. London, dinsdag Parijs, gisteren Amsterdam en vandaag Brussel. Een strak programma voor de 69-jarige Brian Wilson, die in de jaren zestig met zijn Beach Boys hit na hit uit zijn muzikale mouw schudde. Toch scoorden de Beach Boys in Nederland maar één nummer 1 hit, Sloop John B. in 1966. Er kan woensdagavond, enkele uren voor het begin van de herfst, bijna niemand meer bij op het podium van het Amsterdamse Paradiso.

Brian Wilson in Paradiso (foto: René Hoeflaak).

De show is opgeknipt in twee stukken, een jaren twintig “Gershwin” en een jaren zestig “Wilson” deel.  Wilson – trainingsbroek, nieuwe gymschoenen, uitgedost als een bejaarde overwinteraar in Spanje- is  in de herfst van zijn leven en dat is hem ook wel aan te zien. Met een emotieloze, wat afwezige, blik lijkt het soms alsof hij het optreden ondergaat in plaats van regisseert. Het contact met zijn publiek komt voor de pauze niet verder dan een “Thank You”. Het muzikale niveau heeft daar echter niet onder te lijden. Wilson heeft zich omringd met veertien topmuzikanten zoals Darian Sahanja en Proby Gregory.  Met songs als “I got Rhythm” stijgt de stemming en lijkt Wilson was los te komen. De zangers in de band helpen de oude meester vocaal een handje. Terwijl de klok richting de herfst tikt, breekt na de pauze de zon pas echt door. Het openingsnummer “Califonia Girls”, een Beach Boys klassieker uit 1965, brengt de zomer terug in Paradiso. Want Beach Boys en zomer horen bij elkaar. Bij de tonen van “Good Vibrations”, “Wendy” en “I get around” stijgt het humeur op en voor het podium. “God only knows” kondigt hij aan als zijn beste song ooit.

Brian Wilson met band in een vol Paradiso, woensdagavond (foto: René Hoeflaak)

Het imago van Wilson is de laatste decennia wellicht die van een oude, labiele cult held. Tijdens de “Beach Boys” set verschijnt de lach op zijn gezicht en maakt Wilson een vrolijke indruk. Het gezicht van een liefhebber, net als zijn publiek in Paradiso genietend van een plezierig en geslaagde avond. De zomer van 2011 was zo slecht nog niet.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s