Hoofddorp

Hoofddorp; zondag jl.; Vliegtuigspotters langs het hek van de taxibaan tussen de Polderbaan en de Zwanenburgbaan op Schiphol (foto: René Hoeflaak)

Eerder berichtte ik op deze blog over mijn beginnersfouten en valkuilen als ééndags-aspirant en ad hoc vogelspotter in spé. Zondag jl. ging ik op herhaling, maar dan wel als vliegtuigspotter. Volgens de definitie van diverse spottersvereniging was ik een passantspotter. Dat wil zeggen, een voorbijganger die bij toeval en bij gelegenheid objecten, in dit geval vliegtuigen, spot. Er zijn wildspotters, familiespotters, pro-spotters (dit is de echte spotter) en zelfs excuusspotters. Plaats van handeling; De fiets- en wandelpaden langs de  graan-, uien- en aardappelvelden en  start- en landingsbanen tussen Hoofddorp en Zwanenburg. De natuurlijke leefomgeving van ganzen en pro-vliegtuigspotters. Maar ook voor passantspotters van vliegtuigspotters zelf. De vliegtuigspotter is als volgt te herkennen. Geslacht: Man. Leeftijd: Rond de 55.  Uitrusting: Verrekijker, fototoestel met groothoeklens, scanner en trap (gemiddeld vier treden). Vervoermiddel: Fiets met fietstassen, auto. Het gehele jaar aanwezig, zomer- als wintergast. De eerste spotters passeren ons op de Hoofddorpse Rijnlanderweg, net voorbij een boom met Hoge Bi fiets (vélicopède). Het eerste vervoermiddel van de eerste vliegtuigspotter van Nederland?

Hoofddorp: Ouderwetse Hoge Bi fiets tegen boom op Rijnlanderweg (foto: René Hoeflaak)

Op de smalle weg tussen links de A5 en de Zwanenburgerbaan en rechts een uienveld wandelen we voorbij de eerste auto’s met – bejaarde- passantspotters. Aan het eind van de Vijfhuizerweg, langs de taxibaan tussen de Polderbaan en de Zwaneburgbaan, wordt het pas echt serieus. In galop overstekende pro-spotters met trap, fietsers met fietstassen en scanners, mannen met opschrijfboekjes, hoofdtelefoons en verrekijkers etc. etc.  Op de Hoofdweg, op het talud onder het viaduct op de Polderbaan neemt de opwinding toe. Vliegtuigen in alle soorten en formaten taxiën (Groot Nederlands Dictee-woord??) boven ons op enkele meters afstand. Achter ons hebben we ook goed zicht op de spotters zelf. Na een kwartier passantspotten (vier vliegtuigen) staan we voor een moeilijke keuze. Of een uur verder wandelen naar de spotplaatsen langs de Polderbaan of terug naar de bewoonde wereld in Hoofddorp, ook een uur verder. We kiezen voor de laatste optie. Op het terras van café de Zaak  in Hoofddorp en onder het genot van een koud biertje bespreken we onze volgende spotstrategie en de gemiste (zestien) spotplaatsen langs de Polderbaan, de Kaagbaan en de Buitenveldertbaan. Het spotten van vliegtuigen “smaakt” naar meer en krijgt zeker een vervolg. Net als het “koude” biertje.

Hoofddorp, zondag jl; Een toestel van EasyJet taxiet over het viaduct over de Hoofdweg (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s