Pieter Post

Pieter Post, wie kent hem niet? Ik niet. Tot vorige week. Alsof het zo moet zijn, kom ik in vier dagen tijd twee keer een zekere Pieter Post tegen. Honderd kilometer van elkaar. Pieter overleed weliswaar 342 jaar geleden maar de resultaten van zijn creatieve geest zijn nog op veel plekken en dus dagelijks in Nederland te zien. Het is achteraf gezien bijna niet uit te leggen dat Pieter Post voor mij niet bestond tot augustus 2011. Pas na het bezoek aan het stadhuis van Maastricht, bijna twee weken geleden, begon Pieter voor mij te leven.

Stadhuis Maastricht uit 1662 (foto: René Hoeflaak)

Het stadhuis uit 1662 is een ontwerp van Pieter Post, hofarchitect van stadhouder van Frederik Hendrik. Pieter Post woonde en werkte eerder als schilder in Rome waar hij werd beinvloed door de Italiaanse bouwstijl. Bij terugkeer in Nederland werd Pieter Post één van de belangijkste bouwmeesters van het land. Het stadhuis in Maastricht kent een Brabantse en Luikse zijde. Dit om de beide heren van Maastricht, de Hertog van Brabant en de Bisschop van Luik, tevreden te stellen. Het poldermodel zat er dus al goed in, bij Pieter. Het stadhuis staat niet, zoals oorspronkelijk de bedoeling, midden op de Markt. Een Luikse huisjesmelker wilde niet wijken en liet zich niet onteigenen. De burgemeesterskamer is nog steeds intact. Wethouders-, griffie-, en raadkamers wisselden van Luikse naar Brabantse kant of andersom. Ik ben er (nog) niet achter hoe het nu precies zit met die kamers. Huiswerk voor een volgend bezoek aan Maastricht.

Wethouderskamer Stadhuis Maastricht (foto: René Hoeflaak)

Enkele dagen later wandel ik over het heidegebied tussen Geldrop en Heeze. De wandeling eindigt aan de rand van de Strabrechtse Heide bij Kasteel Heeze, niet ver van het dorpshart van het gelijknamige dorp. Het voorgebouw van het kasteel blijkt een bouwwerk uit 1665 van,  je raadt het al, onze vriend Pieter Post. Het kasteel is vanaf 1760 particulier bezit van de familie Van Tuyll van Serooskerken. De bouw van het duifhuis bij de oprijlaan heeft Pieter Post niet meer meegemaakt.

Kasteel Heeze, dinsdag 2 augustus 2011 (foto: René Hoeflaak)

In vijfentwintig jaar ontwierp Pieter niet alleen het stadhuis van Maastricht en het kasteel van Heeze maar ook onder meer het gebouw van de Eerste Kamer, Huis Ten Bosch in Den Haag, het Kruithuis in Delft en de Kaaswaag in Gouda. En inderdaad, de gevels van De Kaaswaag in Gouda en het Stadhuis in Maastricht hebben wel iets van elkaar weg. Ik zie de hand van Pieter. Pieter Post is voor mij nu pas geboren.

Duifhuis bij Kasteel Heeze (foto: René Hoeflaak)

2 replies

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s