Maastricht

Maastricht 31 juli 2011: uitzicht over de Sint-Pietersberg, vanaf de Limburglaan. Het dorpje Sint-Pieter was vroeger een zelfstandig grensdorpje maar behoort vanaf 1920 tot Maastricht (foto: René Hoeflaak)

31 juli 2011: de Limburglaan aan de Maas in Maastricht; Startpunt voor een bedevaartstocht maar mogelijk ook een toekomstig eindpunt voor bedevaartgangers.  Na een kwartiertje wandelen door de stille Randwyck in Maastricht staan we bij het inganghek van natuurpark de Kleine Weerd op een grenzeloos keerpunt. Rechts het Gouvernementsgebouw. Aan de overkant van de Maas zien we tegen de helling van de Sint-Pietersberg de kerktoren van het voormalige grensdorp Sint-Pieter. Links van ons begint het voetgangerpad de Lage Weerd, onderdeel en Maastrichts beginpunt van de pelgrimsroute naar het graf van Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje.

De geboorte van de Euro

Het Gouvernementsgebouw werd in 1986 geopend door Koning Beatrix. Het gebouw is niet alleen bekend als provinciehuis van Limburg maar ook de plek waar op 7 februari 1992 het Verdrag van Maastricht werd getekend, het startsein voor één Europese munt. De Euro was geboren. Haar geboortehuis staat aan de oevers van de Maas, langs de route naar Santiago de Compostella.

Maastricht 31 juli 2011: een Konikpaard graast in het natuurpark de Kleine Weerd, naast het Gouvernement (foto: René Hoeflaak)

De Euro heeft het moeilijk. Bijna twintig jaar na “het” Eurobesluit en bijna tien jaar na de invoer van de Euro galmt de roep naar de wederopstanding van guldens, marken en franken harder dan ooit langs de hellingen van de Sint-Pieter. Overigens net zo als de vreugdekreten om het bestaan van de Euro, als bakermat van rust en stabiliteit in onzekere financiële tijden.  Hoe zal het de Euro vergaan? Gaat de Euro Europa redden en behoeden voor verder financieel onheil? Staan we aan de Limburglaan bij een toekomstige gedenkplaats of een bedevaartsoord en zeggen we over tien jaar op deze plek “dat het hier allemaal is begonnen”? Start- en finishplaats Limburglaan in Maastricht; je moet er geweest zijn!!!

Richtingpaaltje pelgrimroute naar Santiago de Compostella, langs het wandelpad op de Limburglaan in Maastricht. (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s