Elburg

Zondagochtend 24 juli 2011: Elburg, de Smeesteeg (foto: René Hoeflaak)

Op de vlucht voor het water werd het “oude” Elburg eind veertiende eeuw verplaatst. Het “moderne” Elburg  werd in vier jaar tijd, tussen 1392 en 1396,  ontworpen en gebouwd. Inclusief de vestingmuren. Misschien was de binnenstad van Hanzestad Elburg wel één van de eerste VINEX- of nieuwbouwwijken van Nederland. Met dank aan rentmeester Arend Thoe Boecop. Elburg was met haar rechthoekige vorm, rechte straten en stegen, haar tijd ver voor.

Zaterdag jl; Krommesteeg; Hartje binnenstad Elburg (foto: René Hoeflaak)

Voor de Grote Kerk was, net als nu, nauwelijks plaats. In een hoek van de stad vond men in 1397 nog een plekje. De remmende voorsprong is nergens zo van toepassing als in Elburg. 2011 of 1411; Dat maakt voor een wandeling door de verlaten stegen en straten, op een regenachtige zondagochtend, in Elburg (ruim 300 Rijksmonumenten) niet uit. Zeker in de autoloze stegen.

Juli 2011: Zondagochtend in de Bloemstraat in Elburg (foto: René Hoeflaak)

De stilte binnen de vesting wordt onderbroken bij het uitgaan van de kerk, net als in 1411, 1551 of 1738 om maar drie jaartallen te noemen. Maar een maximumtemperatuur van dertien graden in juli, de  koudste Juli-dag ooit, dat went ook niet voor  de “Botbekker” uit pakweg 1397.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s