Valencia: Plaza de Toros

Spanje, Valencia, december 2010: Plaza de Toros (foto: René Hoeflaak)

In  het kloppend hart van het Spaanse Valencia staat de Plaza de Toros, de stierenvechtersarena uit 1859 dat plaats biedt aan bijna dertienduizend toeschouwers. Het heeft iets weg van het Romeinse Colosseum en is voor wie, zoals wij dit kerstweekend, Valencia bezoekt nauwelijks te missen. Vrijwel alle stadsbussen stoppen voor deze stierenvechtersarena, de belangrijkste winkelstraten beginnen aan de overkant en het belangrijkste treinstation, Nord, ligt ernaast. Het standbeeld voor het stadion passeer ik een aantal keer en dat maakt toch nieuwsgierig. Want over wie hebben we het hier? Het gaat om het standbeeld van Manolo Montoliu. Deze Valenciaanse matador werd in het voorjaar van 1992 tijdens een stierengevecht (toreo) in Sevilla dodelijk gespiest op de horens van Cubatisto, een stier uit de ranch van Atanasio Fernandez.

Valencia, kerstavond 2010: standbeeld uit 1995 van Manolo Montoliu (foto: René Hoeflaak)

Het standbeeld werd in 1999 vernield en in 2000 na reparatie teruggeplaatst. Montoliu werd 38 jaar. Filmpjes van het dodelijk gevecht zijn terug te zien op YouTube. Montoliu maakte deel uit van een echte stierenvechtersfamilie en was bij leven niet alleen manager van torero’s maar ook organisator van gevechten. Over sterven in het harnas gesproken. In de winkelpassage onder het stadion is ook het Museo Taurino, het gratis te bezoeken stierenvechtersmuseum.

Valencia, de ingang Museo Taurino aan de Passage del Doctor Serra (foto: René Hoeflaak)

In het museum hangen foto’s van beroemde matadoren en opgezette stierenhoofden. In de uitgereikte folder lezen we de betekenis van de kleuren van de zakdoeken. Zwaait het publiek met een oranje zakdoek, dan heeft de stier gewonnen. Een blauwe zakdoek betekent dat de stier is overleden. Achter de virines zien we speren (banderilla’s) en een muleta, het uiteindelijke dodelijke steekwapen. Je moet er van houden. Zie ook: http://www.museotaurinovalencia.es/ De Spaanse Koning Juan Carlos noemde het stierenvechten dit jaar nog een “vruchtbare Spaanse Cultuur”. De anti-stierenvechters- en stierenfeestlobby wint echter terrein en daar is veel voor te zeggen. Op 28 juli jl. werd in Catalonië een wet aangenomen die stierengevechten per 2012 in Catalonië verbiedt. De President van Ecuador kondigde vorige week een referendum aan over een mogelijk verbod op de gevechten en in Nicaragua werden stierenfeesten eerder deze maand voor altijd verboden. Een totaalverbod ligt in Spanje erg gevoelig. De omzet van het stierenvechten in Spanje bedraagt 2,5 miljard Euro. Tweehonderduizend Spanjaarden verdienen hun brood in deze dieronvriendelijke branch. Maar dat is nog steeds minder dan het aantal stieren en koeien dat jaarlijks tijdens gevechten en feesten worden gedood. Zie ook: http://www.cas-international.org/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s