Rotterdam: The Asylum

Rotterdam december 2010; The Asylum kunstwerk in het Hof van Zuid (foto: René Hoeflaak)

10 december 2010: vandaag wandelde ik langs het Hof van Zuid in Rotterdam. Als je het mij vraagt, nog steeds één van meest onbekende plekken, pleinen of wat u maar wilt, van de Rotterdamse Kop van Zuid. Het ligt ingesloten achter de Rechtbank en het Belastingkantoor en boven metrostation Wilhelminaplein. Het valt ook niet mee om er te komen en bovendien, wat heb je er te zoeken?. Zeker nu, in de winter.

In het Hof van Zuid staat een kunstwerk die wel de moeite waard is. Het gaat hier om “The Asylum” van kunstenaar Joost van den Toorn (1954). Volgens de “stand van zaken Kop van Zuid” nota van de gemeente Rotterdam uit 2006 wil Van den Toorn met het object de wereld van recht, plicht en macht (belastingen, rechtspraak) tegenover het spirituele en mystieke plaatsen.

Het kunstwerk is dertig meter hoog  maar valt nauwelijks op. Het bestaat uit vijf torentjes. Het kleinste torentje is de kleinste openbare ruimte van Nederland. Jaren geleden bezocht ik deze ruimte, maar die bleek uiteindelijk te klein om indruk achter te laten.

Een gebouw dat meer opvalt is “de Rotterdam” , aan de Wilhelminakade.

De bouwplaats van De Rotterdam, vanmiddag (foto: René Hoeflaak)

En de bouw omhoog moet nog gaan beginnen. Alle elfhonderd palen zitten nu in de grond en aan alles is te zien, dat er maar één weg is en dat is de weg 145 meter omhoog. “De Rotterdam”, ook wel verticale stad genoemd zal worden opgeleverd in 2013. Zie ook:  http://www.derotterdam.nl/

De Rotterdam (bron: http://www.derotterdam.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s