Valencia (2)

Spanje, Valencia, Torre de Serranos, eerste kerstdag 2010. (foto: René Hoeflaak)

Heden en verleden in Valencia, kerstmis 2010 (foto: René Hoeflaak)

Kerstmis 20109: met vijftien graden, een strak blauwe hemel en een zon in vorm was het, afgelopen kerstweekend, goed te doen in Valencia, de derde stad van Spanje. Op beide kerstdagen volle terrassen op Plaza de la Virgin en Plaza de La Reina. Die van de beschaduwde restaurants op de boulevard aan het strand Malvarossa iets minder vol.

Zwembroek in Valencia

Een enkele dappere Valenciaan ligt in zijn zwembroek aan het strand. Geen witte kerst dus. Hier durf ik een nieuwjaarsduik nog wel aan.

De Boulevard aan het strand van Valencia, kerst 2010 (foto: René Hoeflaak)

Hoe anders is dat op Kerstavond, als de zon is verdwenen net als het volk op straat. Temperaturen net boven nul,  geen enkele restaurant of winkel geopend en uitgestorven straten. Alleen het stationscafé is nog open. We brengen kerstavond door op het station. De laatste sneetjes stokbrood met aardappel uit de vitrine smaken prima :-). Kerstavond is DE ideale avond en het station DE ideale plek voor een terugblik. Valencia is immers een stad met een imponerende geschiedenis.

Kerstavond 2010 in Valencia; Uitgestorven straten en stegen (foto: René Hoeflaak)

En dat is te zien. Eeuwenlang is om de stad gestreden. Begin achttiende eeuw was de stad zelfs nog een jaartje in Engelse handen onder leiding van graaf Charles Mondaunt. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog, in de jaren dertig van de vorige eeuw, was Valencia kort de hoofdstad van het Republikeinse deel van Spanje. De stad leed zwaar onder het regime van Franco. In 1957 trad de rivier Turia buiten haar oever. De rivier werd omgelegd buiten de stad. De droge rivierbedding is kronkelt nu als een prachtig park en wandeltuin door de stad.

Valencia, Jardin del Turia; De uitgerekte stadstuin in de droge rivierbedding van de Turia (foto: René Hoeflaak)

Historie en nu komen in Valencia (ruim 800.000 inwoners) bijeen. Van moderne musea als Palau des Arts Reina Sofia tot en met de eeuwen oude stadspoorten, Iglesia de de Los Santos Juanes en het bijna honderd jaar oude station.

Iglesia de St. Juan, vlakbij de Kathedraal (foto: René Hoeflaak)

En natuurlijk La Lonja de Seda, het centrum van de Middeleeuwse zijdehandel en 1996 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Een prima groene kerst!!! Zie ook; http://whc.unesco.org/en/list/782  en  http://www.valencia.es/

La Lonja, de vijftiende Eeuws Zijdebeurs van Valencia (foto: René Hoeflaak)

Plaza del Ayuntamiento. Op andere avonden is er genoeg te doen in de binnenstad van Valencia (foto: René Hoeflaak)

Valencia, lichtreclame op het stationsplein. (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s