Boston; Kennedy Tour

Ieder stad of dorp heeft wel een JF Kennedylaan, JF Kennedysingel, JF Kennedyweg of JF Kennedystraat, genoemd naar de in 1963 vermoorde President van de Verenigde Staten. In Boston kent bijna iedere straat of laan wel een verhaal over de Kennedy’s. De “roots”van de Kennedy’s liggen immers in Boston. Vol verwachting meldde ik mij enkele dagen geleden bij het Visitor Center van Boston voor de Kennedy Tour (iedere woensdag, donderdag of vrijdag om 11.30 uur, kosten 12 dollar). Een interessante stadswandeling met een gids langs de belangrijke plekken in de turbulente geschiedenis van de Kennedyfamilie. De eerste stop is het State House op Beacon straat. Hier hield JF Kennedy, in januari 1961 zijn afscheidsrede als senator van Massachusetts, enkele dagen voor zijn vertrek naar Washington en inauguratie als 35e President van de Verenigde Staten. 

Boston, State House (foto: René Hoeflaak)

 Vijftig meter verder sta ik onder het balkon van het appartement van zijn grootvader, John Fitzgerald. In dit appartement voerde JFK veel gesprekken met zijn grootvader en nam hij in 1946 het besluit de politiek in te gaan. Voordat we het Omni Parker hotel binnenstappen, neem ik nog snel een foto van 122 Bowdoin Street. Dit bescheiden appartement was zijn leven lang het “voting” adres van JF Kennedy. De inrichting en entourage van het Omni Parker House hotel is vanaf de jaren vijftig ongewijzigd. Na één stap in het hotel waan ik mij in 1960.  In het restaurant op de begane grond zien we de tafel waar JFK, halverwege de jaren vijftig, kennis zou hebben gemaakt met zijn latere echtgenote Jackie. Zo kom ik nog eens ergens. Persconferenties van JFK vonden doorgaans plaats in één van de vele ballrooms. We bezoeken ook The Union Oyster House, het oudste café van Amerika. Zie: http://www.unionoysterhouse.com/ JFK prikte hier regelmatig een vorkje. Bij zijn “stam”tafel hangt een herdenkingsbord.

Favoriete tafel JFK in The Union Oyster House in Boston (foto: René Hoeflaak)

 De tour eindigt enkele stops verder bij één van de vele parken van Boston, de Rose (moeder van) Kennedy Greenway, tegenover het geboortehuis van Mary (oma van) Kennedy. Zie verder ook: www.kennedytour.com

Boston, Faneuil Hall; Hier maakte John F. Kennedy zijn kandidatuur voor het Presidentschap van de Verenigde Staten bekend (foto: René Hoeflaak)

Over parken gesproken. Ook het oudste park van Amerika (1634) ligt in Boston (600.000 inwoners). In dit prachtige groene en weidse park The Boston Common, de even fraaie naastgelegen Public Garden (1837) en The Esplanade aan de Charles River leer ik de kunst en het genot van het stadsparkbankzitten. Of word ik een dagje ouder? 🙂 Nee, Boston mag trots zijn op haar parken en haar geschiedenis.        

Boston, vorige week; stadspark The Boston Common (foto: René Hoeflaak)

3 replies

  1. Goed stuk Rene!
    Misschien als weetje ter aanvulling, de “roots” van JFK liggen way back in Ireland.
    Van de oude generatie Ieren ( lees mijn reeds geruime tijd geleden overleden Ierse oma) in Ierland hebben/hadden velen een foto boven de open haard hangen van JFK.
    Verder staat nu Boston ook op mijn lijstje om eens te bezoeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s