New Haven; de stad van Dr. Spock en George Bush jr.

New York, 5 september 2010: De trein naar Boston rijdt New York uit (foto: René Hoeflaak)

Vorige week zondag 10.00 uur; Vanaf Penn Station, New York vertrekt onze trein richting Boston. Een treinreis langs de Noord-Oostkust van de Verenigde Staten door de staten New York, Connecticut, Rhode Island en Massachusetts. Volgens de dienstregeling van AMTRAK is de reisduur van het traject New York-Boston vier uur en negentien minuten. Onderweg naar Boston, de hoofdstad van Massachusetts stoppen we op stations als New Rochelle, Stamford, Bridgeport, New Haven, Old Saybrook, New London Mystic, Kingston en Back Bay en eindstation Boston South Station. Een treinreis die geen moment verveelt. Al vrij snel na het verlaten van Manhattan rijden we door een groen, bosrijk en dunbevolkt landschap. Het heeft met niet al te veel fantasie iets weg van het treintraject door de Veluwe (zeg maar de omgeving Amersfoort, Apeldoorn, Ede). Niet veel later zien we – onder de strakblauwe hemel- de oceaan en passeren we jachthaven na jachthaven en drassige zeemondingen met hier en daar een visser op een sliboever. De stations worden stationnetjes met houten stationshuisjes en uiteraard een grote Amerikaanse vlag (waar niet in de USA)). Af en toe stoppen we zelfs aan zee.  Met ruim een uur vertraging komen we aan in Boston. Een uur vertraging?? In verband met problemen met de remmen staan we een uur stil op station New Haven, Connecticut. Uitgerekend het meest saaie station van het hele traject.

De Trein van New York naar Boston staat stil op het station van New Haven, Connecticut (foto: René Hoeflaak)

Op het perron en station is niets te beleven. Al wachtend word ik steeds nieuwsgieriger naar New Haven. Waar ligt het exact? Wat is er te doen? Grote of kleine plaats? Zoals zoveel Amerikanen zijn veel passagiers om ons heen gefikseerd op het beeldscherm van hun laptop. Zij zijn slechts enkele seconden verwijderd van Google Earth en Wikipedia en de antwoorden op mijn vragen. Vragen die alleen mijn geest kwellen, zo heb ik de indruk. Eigenlijk is de stop voor mij avontuurlijker. Wij verkeren immers letterlijk op onbekend terrein zonder enige kennis van onze omgeving. Zo weten we op dat moment nog niet  dat New Haven de geboorteplaats is van George W. Bush jr., Charles Goodyear (ja, de uitvinder van rubber), The Carpenters of Dr. Spock. Geen slechte score voor een provinciestad van 129.000 inwoners. Als ik dat had geweten 🙂 Op naar Boston, de stad van de Kennedy’s en More than a feeling.

September 2010: De trein van New York naar Boston rijdt langs de Atlantische oceaan aan Oostkust van de staat Connecticut (foto: René Hoeflaak)

De treinreis van New York naar Boston verveelt geen moment (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s