Antwerpen

Antwerpen, 8 augustus 2010 (foto: René Hoeflaak)

8 augustus 2010: “U mag hier alles fijn bekijken, ook de pompen beneden” is de reactie van de “trotse” ober van het Pomphuis wanneer ik belangstellend informeer over de geschiedenis en de voormalige bestemming van het restaurant “Het Pomphuis”, net voorbij de Siberiabrug in de Antwerpse haven. Een fraai restaurant in één van de -voormalig- grootste pomphuizen van Europa. De drie gietijzeren pompen kan je bij binnenkomst bijna niet missen. Zie ook: www.hetpomphuis.be.

Dineren boven de pompen in het Antwerpse pomphuis (foto: René Hoeflaak)

Een beetje Hotel New York/Wilhelminakade in Rotterdam gevoel komt naar boven, maar dan anders en op zijn Anwerps. Gevoelens die voortdurend opborrelen bij een wandeling door de Antwerpse stadshavens vanochtend. We starten bij de Waagnatie op de Rijnkaai. Hier vertrokken ruim drie miljoen Europese immigranten richting Amerika met de Red Star Line. Ook de schepen van de Rotterdamse Holland Amerika Lijn meerden aan op de Rijnkaai. Net als in Rotterdam wordt de hangar nu gebruikt voor horeca en evenementen. Zie ook: http://www.hangar29.be/.

Lege Jupilerblikjes

Op het terrein naast de Rijnkaai staat een aantal oude havenkranen. Uitgerekend vandaag is op het terrein “Classic Boulevard 2nd Edition” een verzamelplaats en ontmoetingsdag van tientallen (eigenaren van) Amerikaanse Cadillacs en andere old Timers. Een toepasselijkere plaats is niet denkbaar. Net voorbij het Pomphuis lopen we over de Mexicobrug, tussen de Houtdok en de Kattendijkdok. De Mexicobrug is een zogenaamde rolbasculebrug. Dat betekent dat de brug met een soort rollend tandwiel wordt geopend. Redelijk uniek in Europa. De brug staat vanaf 2001 op de lijst van beschermde monumenten. In het brugwachtershuisje liggen een aantal lege Jupilerblikjes.

Antwerpen, 8 augustus 2010; De Mexicobrug (foto: René Hoeflaak)

Een kwartiertje later en verder (het voormalige Politie Bureel ofwel “Bloedkot”, zijn we dan gepasseerd) staan we bij het Loodshuis. Het gebouw heeft iets weg van een kerk en combineert qua architectuur en vormgeving niet echt met het nabij gelegen en binnenkort te openen stroommuseum (MAS). Zie ook: http://www.mas.be/ Het gebouw had zo op de Lloydpier in Rotterdam kunnen staan.

Antwerpen, 8 augustus 2010; het loodshuis (foto: René Hoeflaak)

Vlaamse Frieten met mayonaise

Van wandelen krijg je trek. Niet ver van kasteel  de “Steen” eten we Vlaamse Frieten met mayonaise. “De Steen” is het oudse gebouw van Antwerpen (gebouwd rond 1200). Tussen 1303 en 1827 was hier de gevangenis. Het Steen schijnt ook voor te komen in de verhalen van Suske en Wiske. Vanaf 1952 vind je hier het Nationaal Scheepvaartmuseum van Antwerpen. Voor de ingang staat het beeld van God Semini. Het beeld is in de zeventiende eeuw op grove wijze beschadigd. Zijn mannelijkheid is Semini toen ontnomen. Van geschiedenis en Vlaamse frieten krijg je dorst :-). Niet ver van de Grote Markt pakken we op een terras een lekker Belgisch Biertje. Een prima zondag!!!

Het Steen in Antwerpen, 8 augustus 2010. (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s