Rotterdam: Schotse en Waalse kerk

Een maandje geleden berichtte ik over het fraaie kerkgebouw van de Russisch-Orthodoxe geloofsgemeente in Rotterdam. Vorige week wandelde ik in buurt van de Witte de Withstraat in Rotterdam. En zoals altijd maakt wandelen wijzer. Het valt mij nu namelijk pas op, dat in diezelfde buurt nog veel meer kerken staan van diverse religies uit diverse landen. Religies waar ik nog nooit van heb gehoord. Dat zegt overigens meer over mij dan over die kerken. Hoe dan ook, met een beetje “googelen” over die kerken ben ik weer veel wijzer geworden over zowel de geschiedenis van Nederland als Rotterdam zelf.  Neem nu de Waals Hervormde Kerk in de Pierre Baylestraat, naast het Oogziekenhuis. In de Tachtigjarige oorlog met de Spanjaarden vluchtten veel calvinisten vanuit de (Franstalige) zuidelijke Nederlanden naar het noorden. Daar richtten zij de Waals Hervormde kerk op. De Franstaligen integreerden met de Nederlanders en de Waals Hervormde kerk verloor haar aanhang. De vroeger W.H. Kerk in Rotterdam stond op de Hoogstraat. Daar waar nu de V & D is. Vanaf 1924 staat de kerk dus op zijn huidige locatie, op de brandgrens van Rotterdam. Tijdens het bombardement in de Tweede Wereldoorlog is de kerk (Rijksmonument vanaf 2000) gespaard gebleven. Rond 1970 telde Nederland nog ongeveer 1.500 Waals Hervormden waarvan 85 in Rotterdam. Dat zal nu toch niet meer dan een handjevol zijn? Of …??.Vorige week zondag was het in ieder geval erg stil rondom en in de kerk.

De Waals Hervormde kerk in Rotterdam, vorige week (foto: René Hoeflaak)

Hoe anders was dat vijftig meter verderop, aan de overkant. Daar staat de Scottish International Church. Ik heb niet veel met kerken op zondag, maar het gezang klonk gezellig. Zeemansliederen?  Deze kerk vestigde zich eveneens in de Zeventiende Eeuw (1643) in Rotterdam en wel op het Vasteland. Vanaf 1952 staat de kerk op de Schiedamse Vest.

Rotterdam, 1 augustus 2010; De Schotse Zeemanskerk (foto: René Hoeflaak)

De kerk heet ook wel Schotse Zeemanskerk en werd oorspronkelijk en wellicht nu ook nog bezocht door Schotse koop- en zeelieden en soldaten.  Niet veel verderop staat de Grieks-Orthodoxe kerk. Daar ga ik volgende keer maar een kijkje nemen. Net als bij de Essalaam Moskee, onder de Kop van Zuid. De steigers lijken te verdwijnen, na jaren. Prachtig om die minaretten te zien bij een ondergaande zon, op de achtergrond.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s