Tour de France 2010 in Rotterdam (10):

Vier dagen Le Grand Départ in Rotterdam; Franse Gendarmerie  rijdt door de Rotterdamse straten (foto: René Hoeflaak)

Na donderdag volgt altijd vrijdag, zaterdag en zondag. Zo ook bij Le Grand Départ. Een uur geleden zwaaide Rotterdam de tourkaravaan uit. Rotterdam beleefde een historisch weekend. Vier dagen Tour de France en tussendoor Nederland-Brazilië. Een korte terugblik:

Vrijdag: Onverkochte waterflesjes, stilte voor de friteskramen, tropische temperaturen, Nederland-Brazilië.  Op de Kop van Zuid is het minder druk dan verwacht. Een handjevol belangstellenden langs de dranghekken.  Het is als een feestje waarbij niemand op komt dagen. De sfeer is er niet minder om. Geen autoverkeer, de (tijdelijke)horeca maakt zich op voor de storm die maar niet komt, politieagenten en vrijwilligers van de organisatie lopen ontspannen maar ook lichtelijk verveeld rond en uit de speakers langs het parcours klinkt U2 op de achtergrond. Een intussen verkennen wereldberoemde wielrenners het parcours.

Vrijdag: Renners verkennen het parcours van de proloog, zoals hier bij de Maastoren (foto: René Hoeflaak)

De dag voor de proloog; Renners testen het  parcours  van de proloog, zoals hier op de Stieltjesstraat (foto: René Hoeflaak)

Tussen de Dikke Banden races, de NK wielrennen voor politieagenten, en de NK voor wielerjournalisten door, praat iedereen in de stad, net als in de rest van Nederland ook over de WK match Nederland-Brazilië. De NOS bereidt zich in Hotel New York voor op de avondetappe met Mart Smeets. Vijftig meter verderop ontmoeten verdriet, blijdschap, winst en verlies elkaar op het Braziliaans geel/groen en Nederlands Oranje gekleurde terras van Brazilaans restaurant/café Maria Bonita. De sfeer is prima. We drinken een Braziliaans Skol biertje.

Het Braziliaanse verdriet wordt op het terras van Maria Bonita weggespeeld en vooral ook weggespoeld door de Di Bomba Groep (foto: René Hoeflaak)

Hollandse vreugde en Braziliaans verdriet op het terras van Maria Bonita na afloop van Nederland-Brazilië op vrijdagavond (foto: René Hoeflaak)

En dan zaterdag; Om half elf ’s ochtends, ruim zes uur voor de start van de proloog,  nemen hier en daar een enkele Vlaamse en Engelse wielerfans hun plaatsje in langs het parcours in de omgeving van de Maastoren, het Poortgebouw en het Noordereiland.

Zaterdagochtend tegen elf uur: Een fanatieke Engelse wielerfan is zeker van haar plaatsje aan de Stieltjesstraat (foto: René Hoeflaak)

Rond het middaguur maken enkele renners nog een opwarmronde.

Prins Hendrikkade, Noordereiland, Rotterdam; Enkele uren voor de start van de proloog (foto: René Hoeflaak)

De reclamekaravaan van de Tour heeft veel weg van een carnavalsoptocht en veraangenaamt het wachten.

De reclamekaravaan van de Tour. Carnaval in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Strooimateriaal vangen blijkt een leuk tijdverdrijf. De stad stroomt vol. Aan de dranghekken langs het parcours staan duizenden toeschouwers. Maar dan; Na een “droge” week en een dagenlange strakblauwe hemel gaat het regenen, enkele minuten voor de start van de eerste renner, Mayoz. De motregen houdt aan tot aan het einde van de proloog. Een flauw zonnetje dient zich weer aan.

19.03 uur Stieltjesstraat (na 4,7 km.): Carlos Sastre bezig met “zijn” proloog. (foto: René Hoeflaak)

19.32 uur Stieltjessstraat: Fabain Cancellara bezig met een snelle proloog en op weg naar de overwinning (foto: René Hoeflaak)

Als de favorieten rijden is het wegdek weer droog. Cancellara rijdt sneller dan mijn fototoestel aankan. Na het passeren van Alberto Contador en enkele volgauto’s is de proloog voorbij. Een anti-climax?? Een beetje waar maar toch ook weer niet. Toeschouwers lopen op het parcours al dan niet met instemming van de politie. Milram renner Linus Gerdeman fietst tussen het publiek door en vraagt naar de weg??.  De keuken in restaurant La Gaetano op de Prins Hendrikkade heeft haar eigen race tegen de klok. Het blijft nog lang rustig in de stad.

Hoek Koningsbrug/Prins Hendrikkade, enkele minuten na de proloog. (foto: René Hoeflaak)

Vandaag: De zomer is weer helemaal terug. Rond het middaguur vertrekt het peloton uit Rotterdam, vanaf de Erasmusbrug via de Posthumalaan en zuidelijker. Premier JP Balkenende zwaait opgetogen uit de wagen van de tourdirectie. Het peloton volgt. Duizenden enthousiaste toeschouwers langs de kant. Een prima sfeer. In enkele seconden is het peloton voorbij. Op naar Brussel. TOUR DE FRANCE; AU REVOIR!!!

Vandaag, even na twaalf uur. Duizenden toeschouwers op de Posthumalaan, in afwachting van het peloton (foto: René Hoeflaak)

Vanmiddag, Posthumlaan Rotterdam. Driehonderd meter na de start van de eerste etappe van de Tour de France 2010. Het peloton flits in enkele seconden voorbij. Le Grand Départ is voorbij. Op naar Brussel (foto: René Hoeflaak)

1 reply

 1. Hoi Rene,

  Bedankt voor je korte impressie. De stad is weer in rep en roer geweest, maar prettig
  voor de handel.

  De groetjes en ga zo door!
  Cornelly,

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s