Interview: Four Tops zanger Duke Fakir

In de jaren zestig en zeventig scoorde de Amerikaanse soulformatie de Four Tops tientallen hits in de Verenigde Staten, Engeland en Europa. Het was daarmee een van de meest succesvolle acts van het beroemde Motown label. Abdul ‘Duke’ Fakir is het enige nog levende originele bandlid van de legendarische Amerikaanse soulformatie de Four Tops. In een openhartig video interview voor Maxazine sprak ik met de de 85-jarige Fakir over zijn toekomstplannen, zoals een tournee in Europa. Onder meer in Nederland. En ook waarom hun laatste single ‘Freedom’ op wereldmilieu dag werd uitgebracht. 

Duke Fakir tijdens ons videogesprek op 21 juni 2021 (foto: René Hoeflaak)

Met de komst van het corona virus in Verenigde Staten, maart vorig jaar, werd ook de Amerikaanse muziekindustrie stilgelegd. Cafés, musicbars en clubs gingen op slot en tournees werden afgebroken. Ook de Amerikaanse tournee van de Four Tops werd stopgezet.

We zijn bijna anderhalf jaar en 600 duizend Amerikaanse corona doden verder. De pandemie nadert vooralsnog zijn einde en Amerika gaat – net als Europa- langzaam weer van slot. Ook de tournee van de Four Tops wordt weer hervat. Abdul ‘Duke’ Fakir, 85 jaar jong en het nog enige levende originele bandlid, straalt bij de gedachten binnenkort weer op het podium te staan. Hij kan niet wachten.

Dansen en zingen

’Ik heb geen corona gehad, heb hier en daar een pijntje en verkeer in een goede conditie. Ik ben goed te been en nog altijd bij de tijd. Niets weerhoudt mij om weer te gaan dansen en zingen. Ik heb dat erg gemist’’ aldus Abdul aan het begin van ons gesprek, vanuit zijn huis in Detroit, Michigan           

De vorig jaar afgebroken Amerikaanse tournee wordt midden juli, over enkele weken, hervat en omvat gemiddeld drie anderhalf uur durende optredens per week. Best wel pittige voor een 85-jarige. Abdul Fakir denkt daar anders en vooral luchtiger over. ‘’Ach René – je bent overigens de eerste mannelijke René, die ik ontmoet. Bij René denk ik aan ‘Walk Away Renee’ een van onze hits haha- ik hou mijzelf in conditie door trappen te lopen en niet te drinken. En door de ‘ziekmakende’ airco’s  preventief te vermijden. Verder doe ik wat oefeningen. That’s it. En ik leid een rustig leven. Ik heb niet echt een geheim recept om gezond te blijven.

Familieshows

Duke Fakir is vanaf 1954 als professioneel zanger actief in de showbizz. Omringd door zijn gouden plaat en vanonder een grote zwarte hoed, vertelt hij hoe hij de wereld heeft zien veranderen. Tegelijkertijd relativeert hij de veranderingen in zijn eigen muzikale leven. ‘’In 1954 was er eigenlijk alleen maar Jazz en luisterde ik naar Bebop. Er zijn tientallen genres bijgekomen. Hiphop, hardrock noem maar en het uitgaanleven is veranderd. Maar de fans genieten nog altijd van onze optredens. En nemen nu hun kinderen en kleinkinderen meer. Onze optredens zijn dan ook echte familieshows’’

Duke Fakir kijkt er naar uit om weer in Europa op te treden, het continent waar de Four Tops ook vele hits scoorden. Eind volgend jaar staat een – eveneens uitgestelde- tournee door Europa gepland. Het tourschema zit al in zijn hoofd  ‘’ We starten in Engeland en dan naar Duitsland, België, Frankrijk, Zweden en uiteraard Nederland. Ik weet niet exact in welke stad, maar dat zal wel Amsterdam zijn. Ik kom graag in Nederland. Ben er vaak geweest. Amsterdam, Rotterdam. Mooie steden‘’ aldus de zanger met een voortdurende en aanstekelijke glimlach.

The Temptations

Zelf luistert Fakir nog altijd het liefst naar artiesten uit de stal van voormalige Motown label, de bekende platenmaatschappij uit zijn woonplaats Detroit. Artiesten met wie hij samenwerkte en die doorgaans ook tot zijn vriendenkring behoorden. Zoals Aretha Franklin aan wie hij goede herinneringen bewaart. Of zijn bevriende stadsgenoten The Temptations. Net als de Four Tops in de jaren ’60 en ’70 goed voor tientallen hits. Ook op het podium trekken de twee legendarische formaties samen op. ‘’de Europese toer van volgend jaar doen we dan ook samen met The Temptations, in een duo optreden, onder de naam ‘Tips and Tops’. Met een big band met blazers en oude en jonge muzikanten. Optreden, mensen ontmoeten, landen bezoeken, zingen en dansen is het mooiste wat er is. Ik doe het al bijna 70 jaar en krijg er geen genoeg van. Het houdt mij jong’’ zo vertelt Duke enthousiast verder.

Freedom

Duke Fakir houdt van mensen en weet te enthousiasmeren en te verbinden. Een echte netwerker. Wellicht is dat ook de reden dat de Four Tops nog altijd bestaan. ´´ik speel geen instrument en schrijf geen liedjes. Binnen de Four Tops ben ik meer een regelaar en de zakenman. Ik hou de boel bij elkaar, schakel tussen het management en de band en de mensen achter de schermen”

Four Tops (foto: discogs.com)

Enkele weken geleden, op wereldmilieu dag, brachten de Four Tops hun meest recente single ‘Freedom’  uit. Die dag was bewust gekozen. ‘Freedom’ is namelijk een lied met een boodschap. Over de gevolgen van de klimaatverandering. De toon van ons gesprek verandert als het onderwerp ter tafel komt. Duke Fakir maakt zich er zichtbaar zorgen over. ‘’We wilden bewust geen liefdesliedje uitbrengen. ‘Freedom’ de verantwoordelijkheid van onze vrijheid. Klimaatverandering is in mijn ogen het meest urgente probleem op aarde. Als we zo doorgaan hebben we, als aarde, over pakweg 25 jaar een groot probleem. Het houdt mij bezig. Iedereen kan ongeacht ras of leeftijd bijdragen aan een betere toekomst van de aarde., Maar veel mensen realiseren zich dat niet’’ .

‘Freedom’ is een van de songs van het volgende album van de Four Tops, dat rond de jaarwisseling uit zal komen. ‘’Elk nummer heeft een boodschap’’ aldus Fakir

Schuldig aan klimaatverandering

Geluk, optimisme, zorgen, gezondheid, zelfspot, trots en relativeringsvermogen. Vrijwel alle grote levensthema’s komen in het gesprek met Duke Fakir voorbij. Zoals de trotsheid op zijn kinderen en kleinkinderen. Met een relativerende kanttekening. ‘‘Ze hebben allemaal gestudeerd, zijn actief in de zakenwereld en hebben hun eigen carrière.  Een dochter is advocaat. Vreemd genoeg is niemand in de showbusiness terechtgekomen. Ik heb vijf kinderen en acht kleinkinderen. Je kan wel zeggen dat ik mede schuldig ben aan de klimaatverandering haha’’

Broadway Musical

Officieel en volgens de kalender hoogbejaard of niet. Ons gesprek gaat bijna uitsluitend over de toekomst. Want Duke Fakir kijkt vooral vooruit. Na de Europese tournee – dan is hij 87- wil hij een Broadway Musical maken over de Four Tops en zijn eigen leven. ‘’Het is een lang gekoesterde wens. Morgen heb ik daar een bespreking over. Mogelijk is dat het laatste wat ik doe’’.

Mogelijk. Want als we aan het einde van het gesprek nog wat napraten komt het geboorteland van zijn vader ter sprake. Bangladesh. ‘’Daar wil ik nog steeds een keer naar toe. Zeker weten’’ Leeftijd is maar een getal. Duke Fakir is het levende bewijs. 

NB: het interview is onder meer te lezen op de Nederlandse en Engelstalige versie van Maxazine. Klik hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s