Hamburg: Speicherstadt

Vorige maand bezocht ik Speicherstadt, een wijk met eilandjes, stadshavens en pakhuizen in het centrum van het Duitse Hamburg.  Speicherstadt kwam er niet zo maar.  Om de eilandenwijk en de reeks van roodkleurige bakstenen pakhuizen over een lengte van ruim anderhalve kilometer aan te leggen werd eind negentiende eeuw een gehele wijk -Kehrwieder- ontruimd en 20 duizend bewoners onteigend en gerepatrieerd.

Duitsland, Hamburg, Speicherstadt, 10 augustus 2019 (foto: René Hoeflaak)

Koning Wilhelm II

Het ontwerp van de roodbruin gekleurde pakhuizen is van architect Carl Johann Christian Zimmermann en ingenieur Andreas Meyer. De bouw van startte in 1883 en Koning Wilhelm II verrichte op 29 oktober 1888 de officiële opening van het eerste pakhuis. Het duurde daarna nog dertig jaar voordat Speicherstadt was voltooid en uitgegroeid tot het grootste pakhuizencomplex ter wereld.

De pakhuizen staan grotendeels op eiken palen in het water en werden vooral ingezet als opslagruimte voor koffie, thee, cacao, tabak, kruiden, specerijen en – nog steeds- tapijten. In Speicherstadt was ooit de grootste opslagplaats van Oosterse tapijten ter wereld.

Duitsland, Hamburg, Speicherstadt, 10 augustus 2019 (foto: René Hoeflaak)

Operation Gomorrha

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de helft van de pakhuizen en gebouwen in Speicherstadt vernietigd tijdens Operation Gomorrha, het bombardement van de geallieerden op Hamburg in de zomer van 1943 waarbij ruim 42 duizend Hamburgers omkwamen. De wederopbouw van Speicherstadt- letterlijk: opslagstad- duurde tot 1967.

Werelderfgoed

In Juli 2015 werd Speicherstadt toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties, als  veertigste Duitse werelderfgoed. Zoals zoveel pakhuizengebieden in de wereld is ook Speicherstadt anno 2019 een pleisterplaats met trendy horeca, rondvaarten en vele musea. Zoals bijvoorbeeld het Museum Dialog im Dunkeln over 70 jaar non verbale communicatie.

Duitsland, Hamburg, Speicherstadt, 10 augustus 2019 (foto: René Hoeflaak)

Speicherstadt is in een kwartier vanaf het hartje van Hamburg te lopen en is een absolute aanrader. Alleen al het uitzicht op het Wassershloss vanaf de Holländische Brücke is dat kwartiertje wandelen dubbel en dwars waard.

Duitsland, Hamburg, Speicherstadt, 10 augustus 2019: Wasserschloss (foto: René Hoeflaak)

Duitsland, Hamburg, Speicherstadt, 10 augustus 2019 (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. Hallo Rene.

    Ik ben er vroeger eens door heen het gefietst en dacht toen al, wie heeft dit bedacht, uitgevoerd en waarom hier. Prachtig verhaal en zeer leerzaam om te lezen. Ik geniet trouwens van al je verhalen dus ga er gewoon mee door zou ik zeggen.

    Met vriendelijke groet.

    Bart van “” je bent een echte Papendrechter “”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s