Londen: Joseph Grimaldi Park

Een park met het graf van de beroemdste clown uit de Engelse geschiedenis. Daarvoor neem ik je mee naar het Joseph Grimaldi Park. Op nauwelijks tien minuten lopen van het St. Pancras International treinstation. Hartje Londen. 

29 juni 2019: Londen, UK, Joseph Grimaldi Park (foto; René Hoeflaak)

Danser, komediant en acteur Joseph Grimaldi was rond 1800 de populairste komiek van Engeland. Een status die hij vooral verwierf door zijn rol als clown Joey tijdens pantomime voorstellingen in de grote theaters van London.  Grimaldi wordt nog altijd gezien als de eerste Engelse clown en de grootste Engelse entertainer van zijn tijd. Grimaldi gebruikte als eerst de zogenaamde ‘whiteface’ schmink met rode lippen en verankerde daarmee ons eeuwige Pipo de clown beeld.

Kleine clown

Grimaldi werd geboren in 1778 in Westminster, Londen en leidde een roerig leven.  Zowel zijn vader als groot- en overgrootvader waren acteurs. Net als Grimaldi’s moeder. Op zijn derde jaar stond Grimaldi al als ‘kleine clown’ naast zijn vader op het podium. In zijn jonge tienerjaren was hij in Londens theatercircuit vooral bekend om zijn kinderrollen. Omdat zijn vader op jonge leeftijd overleed was Grimaldi op zijn 9e jaar al kostwinner voor zijn ouderlijk gezin .

Londen, UK, 29 juni 2019: graf Joseph Grimaldi (foto: René Hoeflaak)

Harlequinade

Grimaldi verwierf een sterrenstatus door zijn rol als clown in vrolijke en luchtige pauzes van de doorgaans serieuze en ‘zware’ Londense pantomimespelen. Die pauze acts, harlequinades, groeiden in de loop der jaren uit tot een zelfstandige theatervorm.

Ook buiten Londen raakte Gimaldi steeds populairder. Hij trok volle zalen in heel Engeland en vroeg daarbij hoge prijzen. Grimaldi bracht Engeland veel vrolijkheid en lachende gezichten. Privé verging het hem minder vrolijk. Zo verwondde hij zichzelf tijdens een optreden per ongeluk met een pistoolschot en wisselde hij zijn luxueuze levensstijl af met faillissementen. Zijn slechte gezondheid dwong Grimaldi op zijn 45e te stoppen met optreden. In de jaren daarna stierven zowel zijn vrouw als zoon, raakte hij in depressies en leed hij aan een alcoholverslaving.

Joseph Grimaldi (bron: Wikipedia)

 

Pentonville Road

Op 31 mei 1837 overleed Grimaldi. Op 58 jarige leeftijd. Hij werd begraven op de St. James begraafplaats aan de Pentonville Road in London. De begraafplaats werd eind 19e eeuw gesloten en omgebouwd tot park, met als middelpunt het verlaten graf van Joseph Grimaldi, de  beroemdste clown van Engeland en naamgever van het park.

In 2010 werd het park gerenoveerd waarbij het graf van Grimaldi werd omsloten door een hekwerk.  Joseph Grimaldi  wordt jaarlijks op de eerste zondag van februari herdacht in de Holy Trinity Church in Hackney. Een herdenkingsdienst die wordt bezocht door honderden clowns uit de gehele wereld.

Londen, UK, 29 juni 2019: Joseph Grimaldi Park (foto: René Hoeflaak)

 

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s