Austin, Texas

Austin, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Texas is een paradijs voor liefhebbers van blues- americana- en (alt) country muziek.  De stad telt honderden bars, clubs en uitgaansgelegenheden met vrijwel dagelijks live optredens. In april bezocht ik Austin tijdens mijn ‘muzikale’ ontdekkingsreis door Texas.   

Austin, Texas, Verenigde Staten, 23 april 2019: 6th Street (foto: René Hoeflaak)

De podia en uitgaansgelegenheden liggen verspreid over de stad. Zowel ten noorden als ten zuiden van de rivier Colorado. Downtown Austin vind je aan de noordzijde van de rivier met als bekendste uitgaansstraat Sixth Street, een honderden meters lange straat met eind negentiende -eeuwse huizen en met een aaneenschakeling van prachtig ingerichte ‘live venues’, bars en pubs met een of meerder podia podium met vrijwel dagelijks live optredens. Met namen als The Empire Control Room, The Blind Pig Pub, The Dizzy Rooster, The Parish, Antone’s  and Lazarus Brewing.

Ruby Dice

En met- zoals gezegd- dus een dagelijks aanbod van optredens van doorgaans -lokale- Texaanse bands met een goed niveau die in het betere Nederlandse clubcircuit niet zouden misstaan. Sterker; die we helaas te weinig zien op de Nederlandse podia. Zoals Ruby Dice, een blues trio met bassist en zangeres Amanda Darnell. Een meeslepende vette bluesband met honderden speeluren op de podia van Austin. ‘Wanneer komt deze band naar Nederland?’ vraag ik mij af tijdens het optreden van Ruby Dice in The Dizzy Rooster.

Austin, Texas, Verenigde Staten, 22 april 2019. Ruby Dice in The Dizzy Rooster (foto: René Hoeflaak)

Pecan Street

Veel optredens zijn gratis of tegen een geringe en betaalbare vergoeding. Vaak gaat de band zelf rond met een mand voor vrijwillige bijdragen of staat er zo’n mand bij de uitgang.  De omgeving rondom Sixth Street is ook het kloppend hart van het jaarlijkse befaamde muziek- en kunstfestival SouthbySoutwest  en het Pecan Street Festival, een cultureel festival met jaarlijks 300 duizend bezoekers, vernoemd naar de oorspronkelijke naam van de straat.

Want de keuze aan live bands en podia beperkt zich niet tot Sixth Street. Ook de straten en wijken rondom deze uitgaansstraat bieden dozijnen aan muzikaal ‘live’ vertier. Zoals Congress Avenue, met onder meer het prachtige Paramount Theatre, het theater waar zanger/gitarist Jimmy Lafave zijn publiek, vrienden en fans voor het laatst toesprak, enkele dagen voor zijn overlijden.

Sixth Street grenst ook aan het Red River Cultural District, een uitgaansgebied met eveneens tientallen ‘live venues’ zoals Stubb’s en Mohawk, tegenover elkaar gelegen aan de Red River Street.

22 april 2019. Speciale verkeer- en parkeerregels voor muzikanten in Austin, Texas, Verenigde Staten (foto: René Hoeflaak)

Stubbs    

Stubb’s is een van de bekendste uitgaansgelegenheden van Austin, met zowel podia binnen als buiten , diverse bars en restaurants en een dagelijkse programmering. Je vindt Stubb’s  aan de Red River Street, enkele straten verwijderd van Sixth Street. Stubb’s is vernoemd naar Christopher B. Stubblefield, een oud Korea veteraan die in het Amerikaanse leger naam maakte met zijn kookkunsten.

Stubb's

Austin, Texas, 23 april 2019 : Stubb’s (foto: René Hoeflaak)

Eind jaren zestig opende hij Stubb’s in Texas. Oorspronkelijk in Lubbock als BBQ restaurant met een vintage blues jukebox en in de jaren zeventig in Austin. Waar het met legendarische optredens van onder meer Muddy Waters, John Lee Hooker, Willie Nelson, Johnny Cash, Robert Cray, George Thorogood, Linda Ronstadt en the Fabulous Thunderbirds uitgroeide tot een van de bekendste music bars van Texas en Amerika. Want wie trad niet op in Stubb’s?. Bij het verlaten van Stubb’s zie ik een foto van President Obama aan tafel in Stubb’s. Tijdens zijn bezoek aan Austin stapte de President  ‘spontaan’ op de Red River Street uit zijn auto om in Stubb’s te lunchen.

 Mohawk

Aan de overkant van Stubb’s is Mohawk, een ‘live venue’ met eveneens een dagelijkse en gevarieerde programmering. Ook en zelfs op zondagochtend. Met familieshows zoals ‘The Music of The Ramones for kids show’. ‘Iedereen is welkom in Mohawk, van jong tot oud. We programmeren voor hele families’ aldus de 38-jarige Tyson Swindell, ‘general manager’ van Mohawk en (voormalig) eigenaar van bars als Barracuda en Sidewinder.

Tyson Swindell

Ik ontmoette Swindell in Mohawk. ‘Met 45 werknemers zijn we een van de grootste horecaondernemingen van de stad, aldus Swindell. ‘Mohawk is een sociaal horecabedrijf en we zijn er voor het hele gezin en iedereen in de maatschappij die verder wil komen. Niet alleen stemmen we onze programmering af op het gezin maar we geven opkomende artiesten en muziekstudenten ook een kans om podiumervaring op te doen’.

23 april 2019: Red River Street , Austin. Texas, Verenigde Staten. Venue Mohawk ligt aan het kruispunt waar in 2014 een dronken automobilist inreed op bezoekers van SouthBySouthWest festival en waarbij 4 mensen overleden. (foto: René Hoeflaak)

Red River Merchant Assocation

Wandelend langs de vele podia en live music bars in het centrum van Austin en met het bijna duizelende aanbod aan dagelijks geprogrammeerde live optredens, vroeg ik mij tijdens mijn bezoek aan Austin steeds meer af of het gevaar van overkill, overlappingen en averechts werkende  concurrentie niet op de loer ligt. Die vraag legde ik dan ook voor aan Tyson Swindell. Want Swindell is niet alleen een sociaal bewogen manager van Mohawk maar ook voorzitter van de in 2016 opgerichte Red River Merchant Assocation, een organisatie die de belangen behartigt van de horeca ondernemers in het Red River Cultural District.

22 april 2019: ‘Tip’mand voor bands (foto: René Hoeflaak)

We stemmen onze programmering meer op elkaar af, werken constructief samen en spelen shows aan elkaar door. Dat is echt een significante positieve verandering in vergelijking met pakweg 10 jaar geleden’ aldus Swindell, die er verder aan toevoegde dat het – buiten de bekende festivals als South By Southwest- vooralsnog  Amerikanen en slechts een beperkt aantal Europeanen zijn die de weg naar Austin, ‘live music capital of the word’ weten te vinden.  ‘Daar ga ik verandering brengen’ dacht ik bij het verlaten van Austin.

Noot; lees hier mijn eerdere artikelen over mijn reis in Texas.

Austin, 23 april 2019. live optreden in The Chuggin Monkey. 6th Street, Austin, Texas, Verenigde Staten (foto: René Hoeflaak)

23 april 2019, Austin, Texas, Verenigde Staten. Een van de buitenpodia in Stubb’s (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s