Interview: Lee-Anne van den Brand

27 januari 2019: enige tijd geleden schreef ik een artikel over de gekleurde en beschilderde electriciteithuisjes. Zoals in Rotterdam. Ik sprak deze week met Lee-Anne van den Brand, de vrouw  achter een aantal van die beschilderde huisjes.  Vanuit haar atelier in Rotterdam en haar galerie in het Belgische Knokke vrolijkt Lee-Anne de wereld op. ‘Mijn werk is een statement tegen alle ellende op de wereld’

27 juli 2017: Elektriciteitshuisje aan de Jacques Dutilhweg in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

‘Vanaf het moment dat ik een potlood kan vasthouden, ben ik eigenlijk al aan het tekenen en schilderen. Ik heb geen opleiding, mijn kunst is daarom nog rauw, stoer en puur. En met eenvoudige vormen ’, aldus Lee-Anne aan het begin van ons gesprek.

Pauluskerk

De Rotterdamse Pauluskerk speelde achteraf een belangrijke rol in de start van de succesvolle carrière van Lee-Anne. ‘Als vrijwilliger begeleidde ik in de jaren negentig dak-,  thuislozen en verslaafden in een kunst- en schilderproject in het atelier van de Pauluskerk. Tijdens weekenddiensten in het destijds nieuw geopende atelier aan de Karel Doormanstraat maakte ik zelf schilderijen waarvoor interesse bleek te zijn. En zo verkocht ik mijn eerste schilderijen’.

Lee-Anne van den Brand (foto: René Hoeflaak)

Prinsenland en Bijenkorf

Voordat Lee-Anne in de jaren negentig verhuisde naar haar huidige woning in Rotterdam Prinsenland en daar haar atelier opende was Lee-Anne nog 2 jaar actief als buitenkunstenaar. Voor de Rotterdamse Bijenkorf. ‘Een mooie tijd. Schilderen deed ik  buiten, mijn schilderijen verkocht ik binnen’ aldus Lee-Anne. Daarnaast maakte ze in 1992 ook nog een alternatieve aap-noot-mies plank in de Rotterdamse wijk Hillesluis, als opzomerproject

Kunstwerk van Lee-Anne van den Brand (foto: Lee-Anne van den Brand)

Knokke

Lee-Anne heeft haar atelier in Rotterdam. Daar maakt ze haar schilderijen.  Voor haar galerie moeten we echter naar de Zeedijk in de Belgische badplaats Knokke. Daar verblijft ze ook in de vakantieperiodes en regelmatig in het weekend  ‘Mijn nicht was galeriehoudster in Knokke en haalde mij over om daar ook een galerie te openen.

Mensen kopen daar makkelijk. Ze noemen het niet voor niets het St. Tropez van het noorden’ aldus de sympathieke Lee-Anne, zichtbaar enthousiast – als een medewerker van het plaatselijk toeristenbureau- vertellend over mediterrane  sfeer in Knokke.

Kleuren

Lee-Anne staat positief in het leven en straalt dit in alles uit. En dus ook met haar kleurrijke kunstwerken. ‘Het leven is al serieus genoeg. Dat wil ik met kleuren opvrolijken. Ik maak overigens mijn mooiste kunst als ik mij wat minder voel. Kleuren maken mij en de wereld om mij heen vrolijk’

Elektriciteitshuisjes

En daarmee komen we ook op de aanleiding van ons gesprek,  de beschilderde elektriciteitshuisjes. Lee-Anne; ‘het idee kwam eigenlijk van Bert, de eigenaar van restaurant Brazzo aan de Rotterdamse Boezemstraat. Hij zag telkens weer de terugkerende graffiti op een elektriciteitshuisje tegenover zijn restaurant en vroeg mij toen  om het huisje met kleuren te beschilderen. Uiteindelijk heeft dat -in overleg en met toestemming van de gemeente- geleid tot een opdracht en een kleurrijk beschilderd huisje. Sindsdien is er geen graffiti meer opgespoten’\

Electriciteithuisje bij de ’s Gravenweg in Rotterdam Prins Alexander (foto: Lee-Anne van den Brand)

Het antwoord op de slotvraag of er wellicht een vervolg  komt op haar elektriciteitshuisjes project is dan ook niet verrassend maar daarom niet minder verfrissend.  ‘We hebben meer kleuren nodig in de buitenruimtes in de stad. Ik heb daar wel ideeën over. Mijn werk is immers een statement tegen alle ellende, grauw- en grijsheid op de wereld’

We gaan dus hopelijk nog veel van Lee-Anne zien

Kunstwerk Lee-Anne van den Brand (foto: Lee-Anne van den Brand)

1 reply

  1. Heel aparte en kleurrijke stijl.
    En dan zonder opleiding gestart.
    Super slimme oplossing tegen het graffiti geweld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s