Rhoon: het Groene Zoodje

Rhoon, 30 december 2018: informatiebord Rolf Route aan de Rijsdijk (foto: René Hoeflaak)

16 januari 2019: op de laatste zondag van 2018 wandelde ik vanaf RET metrostation Rhoon naar natuurgebied de Rhoonse Grienden. Onderweg passeerde ik enkele informatieborden van de Rolf Route, een ‘nieuwe’  wandel- en fietsroute langs de markeerpunten van de geschiedenis van West-IJsselmonde. De Route werd  op 2 juni 2018 officieel geopend. 

De route voert langs 16 historische plekken in Rhoon, Poortugaal, Portland en Carnisse. Zoals locatie 9, de gerechtsplaats Rhoon, ‘het Groene Zoodje’, op slechts tien minuten lopen van het metrostation Rhoon. Het Groene Zoodje, in den Haag was mij bekend. Ik schreef er eerder over. Maar een ‘Groene Zoodje’ in Rhoon, die was mij niet bekend.

Groene Zoodje

Het Groene Zoodje dankt haar naam aan de graszoden die het bloed van de terechtgestelde moest opvangen.  De voormalige Rhoonse gerechtsplaats is te vinden op een grasveldje aan de Rijsdijk.  ‘De gerechtsplaats bestond uit een gemetseld vierkant van 6 voet hoog met daarop een schandpaal, daaraan werden verdachten veroordeeld door een Vierschaar, een gerechtelijk bestuur bestaande uit de leenmannen van Rhoon’ zo lees ik op het informatiebord.

Rhoon, 30 december 2018: standbeeld van Biggo van Duvelant op een grasveldje aan de Rijsdijk, het voormalige Groene Zoodje (foto: René Hoeflaak)

met de Swaerde ter dood gebracht‘ 

Na veroordeling door de leenmannen werden de verdachten daar op dat onschuldige grasveldje gebrandmerkt, levend verbrand, gegeseld of ‘met de Swaerde ter dood gebracht’ . De laatste onthoofding op het grasveldje aan de Rijsdijk vond plaats in juni 1720

Op hetzelfde grasveldje staat ook  een ruiterbeeld van niemand minder dan Biggo van Duvelant, onthuld in juni 2004, vijf meter hoog en gemaakt door kunstenares Maria Glandorf.

Biggo van Duvelant

Biggo van Duvelant was jonker van Zeeland en kocht in 1199 een zandplaat in de Oude Maas om er een kasteel op te laten bouwen. De bouw van het kasteel wordt nog altijd gezien als het begin van Rhoon.  Een dorp met een indrukwekkende historie. Een (Rolf) route waardig.

Rhoonse Grienden

De route voor fietsers is dertig kilometer en voor wandelaars tien kilometer. Onder meer ook langs en naar de prachtige Rhoonse Grienden, mijn einddoel van die laatste zondag van 2018.

Rhoonse Grienden, 30 december 2018 (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s