Rotterdam: gekleurde transformatiehuisjes

Rotterdam, juli 2017: elektriciteitshuisje aan de Evenaar in de wijk Oosterflank (foto: René Hoeflaak)

28 juli 2017: overal, noodzakelijk en onvermijdelijk. Niet weg te denken uit ons straatbeeld. Doorgaans kleurloos, verre van aantrekkelijk en onopvallend.

Ik heb het over de duizenden elektriciteitshuisjes. Ook bekend als transformatiehuisjes. Wie vandaag nog een blokje om gaat, vind er vast wel eentje. Multi inzetbaar straatmeubilair.

Niet alleen om  hoogspanning te transformeren naar  laagspanning. Maar ook als fietsenstalling, communicatiemiddel, doel en urinoir bij hoge nood. Maar helaas nog te weinig als ‘legaal’ kunst(schilder)project. Om eentonigheid en deprimerende grijsheid  te transformeren naar kleur en vrolijkheid.

Jan Cremer

27 juli 2017: Elektriciteitshuisje aan de Jacques Dutilhweg in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

 

In Zwolle was het bekleuren en beschilderen van elektriciteitshuisjes enkele jaren geleden een van de winnende ideeën in de categorie kleine projecten in een wijk ideeënwedstrijd.

In Den Haag beschilderde de organisatie The Hague Street Art de afgelopen jaren in stadsdeel Segbroek bijna veertig elektriciteitshuisjes en de stad Enschede liet twee jaar geleden zes huisjes beschilderen. Onder meer met een portret van schrijver en kunstenaar Jan Cremer.

Rotterdam Prins Alexander

In mijn woonplaats Rotterdam zijn het aantal ‘legaal’ beschilderde bewoners volgens mij op een hand te tellen. Maar ik laat mij graag aangenaam verrassen.  In de wijk Hillesluis  beschilderden bewoners in 2015 enkele huisjes en in mijn werkgebied in de Rotterdamse wijk Prins Alexander ‘ontdekte’ ik er tot nu slechts twee. Op een bevolking van bijna 100 duizend inwoners.

Een van de beschilderde huisjes staat langs een rotonde aan de Jacques Dutilhweg. De beschildering is enige jaren geleden uitgevoerd door buurtbewoner en kunstenares Lee-Anne van den Brand in opdracht van de toenmalige deelgemeente. In 2010 haalde het huisje de krant. Volgens een artikel in het AD zou het kleurrijke huisje zo nu en dan leiden tot chaotische situaties bij de rotonde. We zijn zeven jaar verder. De wijk is vast wel van de schrik bekomen. Hoogste tijd voor nog meer positieve transformatie.

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s