Riel en Poppel

Regtse Heide

Riel, 10 november: rand van Regte Heide (foto: René Hoeflaak)

15 november 2017: het Dorpsplein van Riel. Naast de kerk. Dieper in Riel kan je bijna niet komen. Het plein is ons start- en eindpunt van een wandeling naar de Vlaamse grensplaats Poppel en weer terug.

Langs het riviertje de  Lei, over de Regte Heide, landgoed het Ooievaarsnest . En terug langs de andere zijde van de Lei(j) naar over landgoed de Hoeven en de Brakelsche Heide.

Skyline Tilburg

We zijn Riel nog niet uit of we staan in de Regte Heide. Een ongeschonden en kleurrijk heidegebied om te onthouden. Oernatuur. Indrukwekkend.  Met hoogteverschillen van bijna vijf meter en stukjes vals plat. Met de Skyline van Tilburg achter ons lopen we eigenlijk dus door een beekdal.

Strijdbijlen en dolken

IMG_7442

Regte Heide met in de verte een grafheuvel, 10 november 2017. (foto: René Hoeflaak)

Ondertussen passeren we een aantal duizenden jaren oude grafheuvels met sporen van voormalige nederzettingen. Van ver voor de jaartelling.  Oercultuur.  Ontdekt  in de jaren dertig van de vorige eeuw. Men vond er  strijdbijlen, dolken, knopen en kralen. Bijna de hele vorige eeuw was de Regte Heide militair oefenterrein.

Poppel

Kiekendieven in het luchtruim boven ons hoofd begeleiden ons van de Regte Heide naar Landgoed Ooievaarsnest. We nadere België. En dat maakt dorstig. Net als Nederlandse soldaten tijdens de Belgische opstand in augustus 1831 ‘trekken’ we in het dorpje Poppel  België binnen. Toen nog  binnenland. Enkele maanden later en nu buitenland. En dus passeren we nu een grenspaal. Nummer 1843 om precies te zijn. Dat blijft altijd bijzonder en een tikkeltje spannend.

Tiendaagse veldtocht

Poppel

Nederlands-Belgische grens aan de rand van Poppel, 10 november 2017 (foto: René Hoeflaak)

In het best bewaarde geheim van Poppel,  restaurant Barabas zoeken en krijgen we ontspanning en lessen we onze dorst.  De Nederlandse soldaten begonnen  186 jaar geleden hier aan een historische tiendaagse veldtocht. Ons rest de weg terug naar Riel. Waar de zon is gaan schijnen. Een veldtocht van pakweg 2 en hooguit 3 uur.

Voor het donker zijn we in Riel. Een plek om terug te keren. Zomer en winter. Al is het maar voor een wandeling over de Regte Heide.

NB: Deze wandeling is een van de vele fraaie wandelingen van Groene Wissels.

IMG_7454

Brakelsche Heide 10 november 2017 (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s