‘Lake District’ Croydon

London, Croydon, 13 augustus 2017: Iedere zondag organiseert de Croydon Sailing Club zeilwedstijden op de South Norwood Lake (foto: René Hoeflaak)

10 september 2017: de stad Londen telt 33 ‘boroughs’ vergelijkbaar met de voormalige deelgemeentes in Rotterdam. Stadsdelen met eigen besturen en gedelegeerde bevoegdheden.  Een van de meest zuidelijke boroughs is Croydon. Met 380.000 inwoners is Croydon vergelijkbaar met een stad als Den Haag.  Een groen stadsgebied met een woud aan parken, meren, bossen en natuur. ‘Lake district’ zo noemen ze Croydon zelf in Londen. En daar is wel wat – zo niet veel en bijna alles- voor te zeggen, zo ervoer ik vorige maande tijdens een verblijf van enkele dagen in Crystal Palace, een heuvelachtige wijk in Croydon.

Crystal Palace

13 augustus 2017, London, Croydon: South Norwoood Park (foto: René Hoeflaak)

Wie Londen bezoekt en toevallig op het busstation van Crystal Palace uit een van de vele bussen van en naar de richting het stadshart van Londen , raad ik niet alleen aan een wandelingetje te maken in het naastgelegen Crystal Palace Park maar bijvoorbeeld ook de South Norwood Lake and Grounds te bezoeken. Op een kwartiertje lopen van het busstation.

Een prachtig park met de allure van een natuur- en vogelgebied, via meerdere ingangen te betreden. Ik zelf begon mijn ontdekkingstocht  bij de ingang aan Sylvan Road.  Het hart van het park is  South Norwood Lake, de thuishaven van The Croydon Sailing Club opgericht in 1955.

Croydon Kanaal

Het meer werd aangelegd in 1809 als reservoir voor het Croydon Kanaal, een van de eerste – toen nog met de hand gegraven- kanalen tussen de rivier de Thames en zuidkust van Engeland.  Later in de negentiende eeuw werd het kanaal gedraineerd en omgevormd tot spoorlijn. Daarmee veranderde ook de bestemming van het meer. In 1881 huurde  de Norwood Sports Club het meer en het park er omheen voor cricket-, vis- , zwem-, golf-, tennis en schaatsactiviteiten.  Uiteindelijk werd het park pas in 1969 open gesteld voor het publiek en toeristen zoals ondergetekende.

Niet overal mag gevist worden in de South Norwood Lake (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s