Governors Island

22 september 2017, New York,: Battery Maritime Building (foto: René Hoeflaak)

12 oktober 2017. ‘Governors Island offers the advantages of New York City with the feeling of being a world apart’ aldus de website van Governors Island een eiland  ten zuiden van  Manhattan.

Niet alleen om aan de vrijdagmiddagdrukte op Manhattan te ontsnappen maar ook om het andere New York te ontdekken, kopen we in de Battery Maritime Building, de ruim honderd jaar oude monumentale terminal  op de zuidpunt van Manhattan,  voor 2 dollar een kaartje voor de ferry naar Governors Island.

Even later varen we over de Buttermilk Channel  en stappen we na een overvaart van nog geen tien minuten op Soissons Landing aan wal op Governors Island. Een eiland dat verleden, heden en toekomst samenbrengt.

22 september 2017: Soissons Landing, de aankomststeiger op Soissons Landing voor de ferry vanuit Manhattan. (foto: René Hoeflaak)

Magneet voor innovatie

Burgemeester Bill de Blasio kondigde vorig jaar aan dat zijn stad het forteiland de komende jaren wil transformeren  ‘tot een gereanimeerd historisch bolwerk en een  21e eeuw broeinest van  nieuwe ideeën, ondernemerschap, economische bedrijvigheid en banen. Een magneet voor innovatie en cultuur’ aldus de Blasio in februari 2016. Zeg maar een soort Heijplaat van New York.

22 september 2017: New York, Governors Island (foto: René Hoeflaak)

Geschiedenis

De Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block (1567-1627) gaf het eiland haar eerste naam,  Noten Eyland, niet veel later omgedoopt in Nutten Island. Het duurde nog bijna twee eeuwen voor die naam door de Britten werd gewijzigd in het huidige Governors Island, die het gebruiksrecht van het eiland toebedeelden aan de koloniale gouverneurs van New York.

Die naamswijziging viel niet geheel toevallig zo’n beetje samen met het begin van de  onafhankelijkheidsstrijd van de Amerikanen tegen de Engelsen. Vanaf het begin van die oorlog-  in 1776- tot midden jaren zestig van de vorige eeuw was Governors Island een bastion van het Amerikaanse leger. Vanaf 1966 tot 1996 was het eiland een kustwachtstation.

West 8

Nadat in 2001 twee  vestingwerken werden uitgeroepen tot Nationaal Monument  werd op 31 januari 2003 het beheer 87 % van het eiland overgedragen aan de Staat New York met een clausule die casino’s en permanente bewoning op het eiland  verbiedt.  Het Nederlandse architectenbureau West8  uit Rotterdam won in 2010 de aanbesteding voor de aanleg van een park op het eiland met heuvels, fiets- en wandelpaden, parken en uitzichtplekken op de skyline van New York zoals .  De overige 13% van het eiland kwam in handen van het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken als National Monument.

Fort Jay

Er varen ferry’s vanuit zowel Brooklyn als Manhattan naar en van Governors Island. Beide aanmeersteigers leiden je al direct naar het door kanonnen omringde Fort Jay, een van de oudste forten van het eiland en vernoemd naar John Jay. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de Verenigde Staten. Het fort is ons startpunt voor een fraaie, zonovergoten en vooral ontspannen vrijdagmiddagwandeling over het rustige eiland annex openluchtmuseum. Ver weg maar ook heel dichtbij de hectiek van New York, zoals gezegd op tien minuten varen.

Governors Island, New York, 22 september 2017: Fort Jay (foto: René Hoeflaak)

The Island Oyster

Bij The Island Oyster , een hippe en trendy buitenbar met uitzicht over de Skyline, wachten we op de ferry terug naar Manhattan en eindigen wij  ons bezoek aan Governors Island. Een plek met niet alleen een Nederlandse historie maar ook een Nederlands heden.  Aanrader.

22 september 2017: The Island Oyster  op Governors Island (foto: René Hoeflaak)

 

Klik hier voor het afvaartschema van de ferry’s van en naar Governors Island

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s