Bonn: de stad van Van Beethoven

Duitsland, Bonn, Münsterplatz, 20 mei 2017: standbeeld van Ludwig van Beethoven, onthuld in augustus 1845. (foto: René Hoeflaak)

7 juni 2017: de stad Bonn is vooral bekend als voormalige hoofdstad van (West)-Duitsland. Een halve eeuw lang. Veertig jaar voor en tien jaar na de val van de muur en de hereniging van Duitsland. Wie in Rotterdam op de boot stapt en de oevers van de Maas, de Merwede,  De Waal en de Rijn volgt komt pakweg 280 kilometer verder uit in Bonn.

Eind mei reisden wij met de trein via Utrecht en Keulen naar Bonn. Een stad met groene parken, singels en straten en gele gebouwen, gevels en straten. Een stad om bij uitstek in de maand mei te bezoeken. Bij Bonn denk ik voor altijd aan de kleuren groen en geel.

Ludwig van Beethoven 

21 mei 2017, Duitsland, Bonn: Beethoven Haus, het geboortehuis van Ludwig van Beethoven (foto: René Hoeflaak)

Bonn is ook en vooral de geboorteplaats van componist en dirigent Ludwig van Beethoven.  Op enkele honderden meters van de oevers van de Rijn staat zijn geboortehuis en op een  van de belangrijkste en daardoor niet te missen pleinen van de stad staat een al helemaal niet te missen standbeeld van de in 1770 geboren bekendste inwoner van de stad.

Joseph Haydn

Van Beethoven werd in december 1770 geboren aan de Bonngasse 20. Een adres halverwege een autovrije winkelstraat in de binnenstad van Bonn. Nu een museum over het leven van Van Beethoven. Beethoven ’s muzikale talent openbaarde zich al op zeer jonge leeftijd.   Op 11 jarige leeftijd speelde hij werken van Bach foutloos na. Eveneens op zijn elfde bezocht hij samen met zijn  moeder Rotterdam en Den Haag voor optredens voor Prins Willem V van Oranje Nassau.

Twee jaar later schreef Van Beethoven zijn eerste pianoconcert. In 1793 verhuisde Van Beethoven naar Wenen en kreeg hij les van onder meer Joseph Haydn. Tussen Haydn en Van Beethoven boterde het niet zo.  Alsof het zo moet zijn, logeerde ik vorig jaar in een Weens hotel aan de overzijde van het geboortehuis van Haydn.

Oostenrijk ,Wenen, augustus 2016: geboortehuis Joseph Haydn (1732-1809 aan de Joseph-Haydn-Gasse 21 (foto: René Hoeflaak)

De voorstelling is voorbij

Net als vele collega componisten en genieën leed ook Van Beethoven een turbulent leven.  Vanaf zijn  dertigste kampte hij met toenemende doofheid. En na het overlijden van zijn broer Carl ontbrandde een jarenlange strijd over het voogdijschap van zijn neef(je). Van Beethoven overleed op  26 maart 1827 in Wenen. Over zijn laatste woorden zijn de geleerden het nog niet eens.  Variërend van “de voorstelling is voorbij’ tot en met ‘jammer, te laat’ na de bezorging van 2 flessen wijn door zijn uitgever.

Foto: René Hoeflaak

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s