Eindhoven: Fantaseren over een station

47.000 passagier stappen dagelijks op, in, uit en over op Station Eindhoven. Het station (sinds 2008 Rijksmonument) is gebouwd in 1956 en ontworpen door Koen van der Gaast. Koen ontwierp vele stations waaronder die van Tilburg, één Intercityhalte verder.

Eindhoven vanmiddag; Stationsgebouw uit 1956 (foto: René Hoeflaak)

Het is het drukste station buiten de Randstad. Vandaag was ik één van die 47.000. Of wellicht telde ik voor twee. Want ik stapte er vandaag niet alleen uit maar, negen uur later, ook weer op. Wie Eindhoven zegt, zegt ook Philips. Er gaan verhalen dat het ontwerp van het stationsgebouw is geinspireerd door en vergelijkenissen vertoont met een Philipsradio uit de jaren vijftig/zestig. Er is iets voor te zeggen. Of is hier sprake van Eindhovense fantasie, de spreekwoordelijke wens of tunnelvisie?? Sommige Rotterdammers denken immers ook dat de Euro is vernoemd naar de Euromast. Over tunnels gesproken. Dagelijks lopen tweehonderduizend mensen onder de tunnel van het station. En wellicht ook weer terug. Zoals het in Eindhoven hoort, kan geen enkele reiziger om Philips heen. Vanaf 1951 staat een niet te missen standbeeld van Anton Philips voor het station. Of is het andersom? Het huidige station is immers vijf jaar na de onthulling van het beeld gebouwd en Philips is belangrijker dan het station. Dus Philips staat niet voor het station, maar het station staat achter Philips. Let’s make things better!!!

Vanmiddag; Station Eindhoven staat achter het beeld van Anton Philips (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s