België, Sint-Niklaas

België, Sint-Niklaas, 9 januari 2016: standbeeld Sinterklaas bij de ingang van het stadhuis (foto: René Hoeflaak)

België, Sint-Niklaas, 9 januari 2016: standbeeld Sinterklaas bij de ingang van het stadhuis (foto: René Hoeflaak)

Januari 2016: de Vlaamse stad Sint-Niklaas heeft over haar eigen naam al niet te klagen maar die van de burgemeester mag er helemaal wel zijn. Ik denk niet dat er ergens in de wereld een burgervader is met een mooiere naam dan de burgemeester van Sint-Niklaas. Lieven Dehandschutter is zijn naam. Nog mooier was ‘Dehandschudder’ geweest maar Sint-Niklaas kan er mee leven. Want naast een fraaie burgemeestersnaam is de stad ook de geboortestad van de schrijver Tom Lanoye, de vader van Hugo Metsers uit de Fabriek en Tottenham Hotspur voetballer Jan Vertonghen. Hij trapte zijn eerste balletje bij de plaatselijke VK Tielrode. De club speelt volgende week uit tegen Skl. Doorslaar

Pop-up ijsbaan

Vorige week bezocht ik de Vlaamse stad. En dan kom je al snel op de Grote Markt terecht. Met een omtrek van 3,2 hectaren,  het grootste marktplein van België.  Wist ik niet. Op het plein staat het stadhuis met een groot standbeeld van Sinterklaas. Het beeld staat er nog geen twintig jaar en vanaf zijn stoel kijkt de Sint over de pop-up ijsbaan heen naar nog meer standbeelden op het plein zoals die van rennende vrouwen, een man met een hengst en een staande man met een mantel. Wat de Sint niet ziet maar ik wel zag, zijn de opvallende oorlogsmonumenten op enkele honderden meters van het plein.

Belgie, Sint-Niklaas, 10 januari 2016: Korea monument in het Romain de Vidtspark (foto: René Hoeflaak)

Belgie, Sint-Niklaas, 10 januari 2016: Korea monument in het Romain de Vidtspark (foto: René Hoeflaak)

Koreamonument

Om te beginnen in het Romain de Vidtspark – ook een fraaie naam overigens, zeker voor een park- het monument ter nagedachtenis aan 16 Belgische slachtoffers van de oorlog in Korea tussen 1950 en 1955. Korea oorlogsmonumenten zie je niet zo vaak. Het is voor zover ik weet een van de weinige Koreamonumenten in de Benelux. Maar ik laat mij graag verrassen.

Houtbriel

Het andere oorlogsmonument vonden we aan de Houtbriel. Het 8 meter hoge beeld werd ruim 90 jaar geleden voor een kleine 30.000 frank door beeldhouwer Bruno Gerrits gemaakt ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en in 1926 onthuld. In aanwezigheid van de toenmalige Belgische Koning Leopold III en duizend muzikanten. Op het beeld is veel te zien en te  zoals een strijdende soldaat met een stervende makker en daarachter de tekst: ‘ REDT ONS HEER OF WIJ VERGAAN’. Teksten die de dorst deden doen opwekken.

Belgié, Sint-Niklaas, 9 januari 2016: oorlogsmonument aan de Houtbriel (foto: René Hoeflaak)

Belgié, Sint-Niklaas, 9 januari 2016: oorlogsmonument aan de Houtbriel (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s